Tíz milliárd forinttal folytatódik a zöldgazdaság területén működő vállalkozások technológiafejlesztésének támogatása a Zöld Nemzeti Bajnokok program keretében. A pályázat előminősítésére mától lehet jelentkezni.

A kormány elkötelezett a nagy növekedési potenciállal rendelkező zöldgazdasági vállalkozások technológiafejlesztésének támogatása mellett, mert így lesznek nem csak high-tech, hanem fenntartható munkahelyeink is Magyarországon, amelyekkel megnyerhetjük az előttünk álló évtizedet - mondta el György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.  

A Zöld Nemzeti Bajnokok program (GINOP Plusz 1.3.1-21) célja az energiahatékonysági fejlesztéseket kiszolgáló, a vízfelhasználás hatékonyságának növelését biztosító, az elektromobilitást elősegítő, a másodlagos forrásból alapanyagot előállító, valamint az egyszer használatos és egyéb műanyag termékeket helyettesítő készterméket gyártó cégek megerősítése. Eddig már közel félszáz ilyen vállalkozás nyert el támogatást – tette hozzá György László.

A program keretében a vállalkozásoknak lehetőségük van új eszközök, gépek beszerzésére, ingatlan-beruházás megvalósítására, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására, illetve kísérleti-fejlesztésre, gyártási licenc és know-how beszerzésre, tanácsadás igénybevételére. A felhívás keretében a zöldgazdaság területén működő vállalkozások 20 millió és 1,5 milliárd forint közötti támogatásban részesülhetnek. A támogatás formája feltételesen vissza nem térítendő, intenzitása maximum 50 százalék, tehát 100 forint beruházásból akár 50 forintot átvállal az állam.

A felhívásra azok a legalább 3 főt foglalkoztató vállalkozások pályázhatnak, amelyek rendelkeznek legalább 1 lezárt, teljes üzleti évvel, és nem tartoznak a KATA hatálya alá. További kritérium, hogy a pályázó vállalkozásnak a támogatási kérelem benyújtását megelőző utolsó jóváhagyott lezárt, teljes üzleti év éves beszámolója szerinti nettó árbevétele legalább 30 millió forint legyen. Pályázni csak az előminősítési tanúsítványok birtokában lesz lehetőség, ami szintén azt segíti elő, hogy a legversenyképesebb projektek valósuljanak meg.

A Zöld Nemzeti Bajnokok program előminősítésére a znb.ifka.hu oldalon való regisztrációt követően lehet jelentkezni 2022. január 19. éjfélig. A támogatási kérelmek benyújtására az értékelést követően, 2022. február 10. és 24. között lesz lehetőség.

(ITM)