Így védhetők meg a családok és így védhető meg a teljes foglalkoztatottság. Ehhez az állami és gazdasági működés minden területén, a pénzügyi szabályozás terén is fokozni kell a versenyképességet.
Ennek érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium vezetésével megkezdődött egy olyan szabálymódosítási csomag kidolgozása, amely élénkíti a versenyt a lakásbiztosítások piacán. Az előkészítés részeként a minisztérium szakértői megbeszélést folytattak a Magyar Biztosítók Szövetségének és a Bankszövetség szakértőinek bevonásával, valamint több alkalommal egyeztettek a Magyar Nemzeti Bank képviselőivel.
A kidolgozás alatt álló szabályozás-tervezet elsősorban 4 irányt jelöl meg a fogyasztók védelme és a verseny fokozása érdekében:

1. A jelzáloghitelekkel egyidejűleg megkötött lakásbiztosítások esetében cél, hogy a hitelintézetek ügyintézője tájékoztassa  az ügyfelet a Magyar Nemzeti Bank honlapján elérhető Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási (MFO) kalkulátor vonatkozásában úgy, hogy a fogyasztó – az MFO által biztosított – piaci képet kapjon az elérhető lakásbiztosítások tekintetében és lehetősége nyíljon igénybe venni a számára legkedvezőbb terméket a honlap által nyújtott lehetőségen keresztül.

 2. A hitelintézetnél történő fogyasztói hitelszerződés megkötése tekintetében új elemként jelenhetne meg, hogy a Teljes Hiteldíjmutató (THM) maximumának meghatározásakor a biztosítás díja beszámításra kerülne.

3. A már megkötött  lakásbiztosítások tekintetében cél egy olyan kommunikációs és átkötési kampány bevezetése, amely lehetővé tenné, hogy az ügyfelek az éves fordulónapon túl minden év adott hónapjában a biztosítók  által kidolgozott új ajánlatok mentén költségmentesen átszerződhessenek egy, a számukra kedvezőbb feltételeket kínáló biztosítási konstrukcióra.

4. A verseny fokozásához célul tűzi ki a tervezet, hogy a lakásbiztosítások tekintetében jutalékplafon kerüljön bevezetésre, amely a fogyasztók részére biztosít egy kedvező ár-érték arányt képviselő biztosítási terméket.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a szabálymódosítási csomagtól végső soron azt várja, hogy az ügyfelek érdekei mentén jelentősen nőhet a piaci verseny, így olcsóbb és jobb termékek válnak elérhetővé számukra.

(Gazdaságfejlesztési Minisztérium)