Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a budapesti egyetemek vezetésével és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával egyeztetve közel 5500 kollégiumi férőhelyet biztosít a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus önkéntesei és zarándokai részére. A férőhelyek biztosítására az egyetemek közel 500 millió forintos támogatást kapnak, melyet kollégiumi és hallgatói szolgáltatás fejlesztésére fordítanak.

Egy újabb világméretű esemény előtt állunk, melynek sikerében nem csak a résztvevő hívek és a szervezők érdekeltek, hanem a társadalom széles rétegei, benne a felsőoktatás szereplői is, együttműködést, segítséget felajánlva. Az elmúlt időszakban beérkezett növekvő regisztrációk igényei szerint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson résztvevők, önkéntesek, zarándokok elhelyezésének biztosításában a felsőoktatási intézmények is részt vesznek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezőbizottságának kérésére egyeztetett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával, és hét budapesti felsőoktatási intézmény vezetésével. Ennek eredményeként összesen 5500 kollégiumi férőhelyet biztosítanak az egyetemek a kongresszus idején. 

Azon hallgatók, akik a kongresszus miatt csak később költözhetnek be a kollégiumokba, az intézmények elengedik a szeptemberi kollégiumi díjakat és biztosítják a hibrid oktatást is, így tanulmányaik során hátrány őket nem érheti. Akiknek valamilyen méltányolható okból a kongresszus idején is indokolt a kollégiumi elhelyezés, azok részére az intézmények biztosítják a férőhelyet.

A kollégiumok kiválasztása és a férőhelyek felajánlása az intézmények és a hallgatói önkormányzatok vezetőivel egyetértésben történt. A férőhelyek biztosítására az egyetemek közel 500 millió forintos támogatást kapnak, melyet kollégiumi és hallgatói szolgáltatás fejlesztésére fordítanak.

 

(ITM)