Aki igényelni szeretné az október közepén bejelentett támogatást, annak meg kell felelnie néhány feltételnek, amelyeket Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter részletezett a Facebook-oldalán.. 

Fontos tudni, hogy már meglévő otthont lehet a támogatással szépíteni, bővíteni, korszerűsíteni. További szempont, hogy a család legalább egy gyermeket neveljen, aki  legfeljebb 25 éves lehet, és a 12. hetes magzat is már megfelel a feltételnek.

A megváltozott képességűek, gyodra jogosult gyermekek esetében a 25 éves életkorral nem kell számolni. 

Fotó: Földházi Árpád/kormany.hu

A maximális 3 millió forintnál kisebb összeg is igényelhető, egy család ugyanarra az ingatlanra csak egyszer veheti igénybe. Házaspárok, élettársak és egyedülállók is részesülhetnek a támogatásból, az egyszülős családok is igénybe vehetik a nevelt gyermekek számától függetlenül. A gyermekeket külön-külön nevelő elvált szülők osztozhatnak a támogatáson is, ha a két szülő közül csak az egyik nevel gyermeket, akkor ő a jogosult.

Szintén lényeges, hogy legalább egy éves, folyamatos tb-jogviszonyra van szükség, maximum 30 nap megszakítással - a felsőoktatási jogviszony is számít -, az utolsó három hónapban az álláskeresési járadék és a nyugdíj mellett végzett munka is figyelembe vehető. Az állami támogatás feltétele továbbá, hogy az igénylőnek nem lehet köztartozása.

 

(kormany.hu)