A brüsszeli központú szervezet Budapesten tartott éves konferenciáján mutatta be azt a tanulmányt, amely nemzetközi kutatásokat összesítve rangsorolta az európai országokat a zsidóság helyzetével kapcsolatban. Eszerint Magyarország, Olaszország után a második „legbarátságosabb” a zsidósággal.  

Az Európai Zsidó Szövetség igazgatója, Alex Benjamin méltatta a belügyminiszter személyes érdemeit és ezzel együtt a magyar kormány erőfeszítéseit. Megemlítette, hogy Pintér Sándor minisztersége alatt fejlesztették a rendvédelmi szervek és a zsidó közösségek közti együttműködést, a kormány pedig az antiszemitizmussal szemben “zéró toleranciát” hirdetett. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara felvette tantárgyai közé a gyűlölet-bűncselekmények bűnüldözését és bűnmegelőzését. Kidolgozták a nemzetiszocialista és a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűncselekménnyel kapcsolatos részletes vizsgálati és alkalmazási módszertant. Módosították a Büntető Törvénykönyvet, hogy a kisebbségekkel szembeni erőszakra uszítás mellett a gyűlöletre uszítás is büntetendő legyen. Az Alaptörvényben garantálták ugyanakkor a közösségek méltóságának védelmét. 

A kitüntetést az Európai Zsidó Szövetség elnöke, Menachem Margolin rabbi adta át. A szervezet éves konferenciáját - az EMIH-Magyar Zsidó Szövetséggel együttműködve - először rendezték meg Budapesten. A találkozón bemutatták azt a tanulmányt, amely a zsidóság biztonságérzete, az antiszemitizmus vagy éppen az Izrael-ellenesség alapján rangsorol európai országokat. Eszerint Magyarország, Olaszország után a “legbarátságosabb” a zsidósággal, míg a “legkevésbé barátságosnak” Belgium bizonyult.  

 

(Belügyminisztérium, European Jewish Association)