Egész Európában felszálló ágban van a járvány, egyre nő a fertőzöttek, a kórházi betegek és az elhunytak száma. Az egyes országok járványhelyzetét a járványadatok átfogó összehasonlításával és a legszélesebb intervallumban érdemes értékelni, hiszen a napi adatok összehasonlítása sok esetben nehéz, mert a különböző országok hatóságai adatközlési szokása eltérő. 

 

A fertőzöttek uniós átlaga másfélszerese a hazainak   

Fertőzöttek terén továbbra is a 10.  legjobb helyen állunk, az uniós átlag másfélszerese a magyar adatnak. Tizenhat EU-tagállam előz meg minket az egymillió főre vetített fertőzöttek számában: Belgium, Csehország, Luxemburg, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Szlovénia, Ausztria, Portugália, Horvátország, Olaszország, Románia, Svédország, Lengyelország, Málta, Szlovákia, Írország. 

Nálunk a legátláthatóbb az adatközlés

Az egyes országok más-más módszertant használnak a koronavírussal elhunytak adatok közlésében. Fontos tudni, hogy Magyarország az egyik legátláthatóbb és legnyíltabb adatközlést folytatja, hiszen minden olyan elhunytat közöl, aki igazolt koronavírus-fertőzött volt, még akkor is, ha a közvetlen halálok nem a vírusfertőzés, hanem valamilyen meglévő alapbetegség. A járvány kezdete óta a mai napig 2784 elhunytat regisztráltunk koronavírus-fertőzéssel, többségük idős, krónikus beteg, átlagéletkoruk 76 év. Az eddigi elemzések szerint az elhunytak mindössze 7 százalékánál nincs ismert társbetegség. A magyar kórházak automatikusan jelentik, ha koronavírus-fertőzött hunyt el náluk, ennek köszönhetően a halálozások adatközlése nagyjából naprakész, az áldozatok adatainak visszaellenőrzése után 24-48 órán belül megjelennek a hivatalos statisztikában. Ez sok európai országban nincs így, például Spanyolországban a mai napig előfordul, hogy még most is közölnek sok tavasszal elhunytat.

 

 

A magyar elhunytak arányszáma az uniós átlag fele  

Magyarország az 1 millió főre jutó elhunytak számában az uniós középmezőnyben van, a 15-dik legjobb az EU-ban. A magyar elhunytak aránya nagyjából az uniós átlag fele. Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Svédországban, Csehországban, Hollandiában, Romániában, Írországban, Luxemburgban, Szlovéniában, és Portugáliában is rosszabb a helyzet.  

(kormany.hu)