Rétvári Bence, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője kifejtette: ami a kereszténységet erősíti, az Európát erősíti, ami a kereszténységet gyengíti, az Európát gyengíti; elképzelhetetlen Európa a kereszténység, a keresztény kultúra nélkül.
Ritka alkalom egy ország, de egy ember életében is, hogy megélhet egy eucharisztikus kongresszust, és ritka esemény az is, hogy a pápa Magyarországra látogat - mondta a politikus, aki szerint fontos, hogy ennek megmaradjon az emléke, ezért jó, hogy emlékkeresztek épülnek a magyar erdőkben országszerte.
Az államtitkár beszélt arról, hogy sok olyan áramlat volt az elmúlt századokban, amely megtámadta a kereszténységet, de ezeket "az élet, a természetes gondolkodás" leküzdötte.
Európa erősítése csak a kereszténység erősítésén keresztül képzelhető el - szögezte le Rérvári Bence. 
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a teremtett világ megóvásában mindenkinek felelőssége van, az erdészeknek pedig nagy feladat jutott ebben.
Az erdészeknek nagy feladatuk az is, hogy megszerettessék a fiatalokkal a teremtett világot és megtanítsák annak tiszteletét - tette hozzá.

Fotó: Szabó Csaba

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a 21 erdőgazdaságon keresztül 21 emlékkeresztet állít a kormány az eucharisztikus kongresszus emlékére a magyar erdőkben. A magyar állami erdőgazdaságok az Agrárminisztérium irányításával tudatosan segítik az erdők spirituális funkciójának előtérbe kerülését - jelezte. Az államtitkár kitért arra, hogy nemcsak ökoturisztikai fejlesztéseket hajtanak végre országszerte, hanem gondozzák és fejlesztik a vallási emlékhelyeket is. Ezek sorában vannak látványos beruházások, mint az Ipoly Erdő Zrt. által Romhányban létesített Szent György Zarándokszállás vagy a kóspallag-márianosztrai pálos kegyhely felújítása - mondta. Emellett az erdészek országszerte a szívükön viselik az egyszerű erdei keresztek, képes fák és egyéb emlékhelyek sokszor szinte láthatatlan gondozását - fűzte hozzá a helyettes államtitkár.
A felállított keresztet megáldotta Vizi Gábor András, a pálos rend márianosztrai házfőnöke.

(MTI)