A kincskeresőket három múzeum javasolta a pénzbeli elismerésre, a díjazottak ugyanis az elmúlt években egyedülálló értékeket találtak, és a törvények szerint értesítették a régészeti szakembereket.

A mentősként dolgozó Urbán László Tiszajenőn egy gyönyörűen díszített, közel 60 grammos, tömör aranylemezt vett észre, amely mellől egy úgynevezett csónak alakú aranyhajkarika, valamint egy nyakkorongos bronzcsákány törött darabja is előkerült. A szintén jutalomban részesített Hajzer Kálmán több honfoglalás-kori sír leletanyagát adományozta a Jász Múzeumnak. A leletek között a legkiemelkedőbb az az ezüst alapú ötvözetből készült kónikus süvegcsúcs, amely jelenleg a második honfoglalás-kori süvegcsúcs Magyarországon. Ráadásul az eddig ismert beregszászi példánnyal ellentétben a Jászberényben előkerült süvegcsúcs teljesen ép.

Szintén különleges értékre bukkant Gárdonyi Róbert és Bencze Kornél Simontornyán. A helyi lakosok 1646 darabból álló, 16. századi éremlelet megtalálását jelentették, melyben Hunyadi Mátyás, II. Ulászló, II. Lajos és I. Ferdinánd ezüst dénárjain kívül, ritka török akcse (ezüstpénz) volt található. A lelet jelentőségéhez hozzájárul, hogy viszonylag ritkán fordul elő, hogy érem- vagy kincslelet feltárása szakszerűen, régész által történik, majd a pénzes edény szétbontása laboratóriumi körülmények között lehetséges.

A most díjazottak száma mutatja azt az örömteli tendenciát, hogy egyre többen vannak, akik nemcsak a törvények szigora miatt, hanem belső késztetésből és elődeink örökségének tisztelete miatt döntöttek úgy, hogy a leleteket szakembereknek adják át. Ezzel párhuzamosan mind több kincskereső szeretne aktívan részt venni régészeti kutatásban is, amire az örökségvédelmi intézmények egyre inkább odafigyelnek. Ezért a múzeumi szakemberek olyan régészeti programok élére állnak, amelyekben nemcsak fémkeresős kutatás, hanem önkéntes jelenlétű ásatás, múzeumi leletleltározás is szerepel.

A december 16-i díjátadón a díjazottaknak dr. Tankó Károly, a Magyar Régész Szövetség elnöke, Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója, Gulyás András régész, valamint a Miniszterelnökség Régészeti főosztályának munkatársai is gratuláltak.

(Miniszterelnökség)