A fogyatékossággal élő személyek világnapja alkalmából szervezett Érték Vagy! Gálán bejelentette az államtitkár, hogy újabb elemmel bővül az Érték vagy! program: elkészült egy album, amely képekben mutatja be az ország különböző helyszínein különböző munkakörökben dolgozó megváltozott munkaképességű emberek mindennapjait. Az albumnak nem a társadalmi érzékenyítés a célja, inkább az információátadás, az ismeretterjesztés, az élethelyzetek bemutatása.

Fülöp Attila elmondta, hogy 2010-ben a megváltozott munkaképességű embereknek csupán 18 százaléka dolgozott, mivel az állam "rossz szocializációt" követett, amely "a segélyek könnyű, de kiszolgáltatott világába sodort sokakat". Az államtitkár kiemelte, jelenleg majdnem minden második megváltozott munkaképességű ember bérből és jövedelemből tartja el magát és családját, a foglakoztatási ráta pedig ebben a célcsoportban 50 százalékra nőtt.

A kormány továbbra is azért dolgozik, hogy még több segítséget nyújtson, és még több akadályt hárítson el azon emberek életéből, akiknek a legnagyobb szükségük van erre - hangsúlyozta Fülöp Attila.

A 2023-as év Érték Vagy! díjazottjai az alábbiak:

Az év befogadó munkáltatója a Szerencsejáték Zrt, az év fejlesztő foglalkoztatója a Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény, az év foglalkozási rehabilitációs szolgáltatója a KézenFogva Alapítvány, az év rehabilitációs munkáltatója a Mécses Szolgáló Közösség Egyesület lett, négy munkavállaló pedig Mindennap hős díjat vehetett át.

(Belügyminisztérium)