Megvalósul Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja, ha az Országgyűlés elfogadja a parlament előtt lévő törvényjavaslatot. Ez esetben január 1-jén elindulhat az öt elemből álló támogatás – jelentette ki a családokért felelős miniszter.

A biztos és saját tulajdonú ingatlan a cél

Novák Katalin megjegyezte: az a cél, hogy megvalósulhassanak a családok otthonteremtési tervei, biztos fedél legyen a fejük felett és saját tulajdonú ingatlanban nevelhessék gyermekeiket. A részletek hamarosan kiderülnek, de az biztos, mindent megtesznek azért, hogy az igénylés egyszerű, kevésbé bürokratikus legyen.

 

Tovább bővülhet az ingatlanépítés

Az áfa-csökkentés volt az első bejelentett lépés. Az új ingatlanok áfája 27 százalékról 5-re csökken. Mint mondta, ehhez törvényt kell módosítani, a javaslat már az Országgyűlés előtt van. Aki az ingatlan vásárlásakor a CSOK-ot is igénybe veszi, ezt az 5 százalékot is visszaigényelheti, vagyis neki az áfa 0 százalék lesz. Az áfa-kedvezménynek köszönhetően arra számítanak, hogy az első évben öt százalékkal több lakás épül.

Nem 18, hanem 25 év lesz a gyermekek korhatára

Az otthonfelújítási program azoknak szól, akik a már meglévő ingatlanjukat szépítenék. A kiadások felét, maximum 3 millió forintot visszaigényelhetik azok a családok, amelyek 25 évnél fiatalabb gyermeküket nevelik. Novák Katalin megjegyezte: az egy gyermeket nevelők és a gyermeküket egyedül nevelők is igényelhetik a támogatást. A súlyosan beteg gyermeküket nevelő szülők esetében nincs életkori határ.

Milliós megtakarítás az illetékmentességgel

Az illetékmentesség akár több millió forint megtakarítást jelenthet. A jövőben ha a gyermeket nevelő család CSOK-kal vásárol ingatlant, egy forint illetéket sem kell fizetnie. Az illeték összege egyébként az ingatlan értékének 4 százaléka. Egy nettó 50 millió forint értékű lakásnál ez 2 millió forintot jelent.

Együtt élhetnek a gyerekek, szülők és nagyszülők

A többgenerációs otthonteremtés támogatása a tetőterek beépítéséről szól. Aki beépíti szülei, nagyszülei házának tetőterét, igénybe veheti a teljes összegű CSOK-ot. Ez egy gyermeknél 600 ezer forintot, kettőnél 2,6 millió, három gyermek nevelése vagy vállalása esetén 10 millió forintot jelent.

Novák Katalin megjegyezte, hogy a támogatásokkal egyszer élhetnek a családok.

Mindemellet a családokért felelős miniszter azt is elmondta, hogy az elmúlt öt évben 1000 milliárd forint támogatáshoz jutnak a családok.

(Csalad.hu)