A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a kereszt felszentelése előtt elmondta, a Turul és az országzászlók közelébe felállított kereszt a magyarság ezeréves történetét jelképezi. Soltész Miklós hozzátette, a kereszt ezen a helyen a teremtett és az épített környezet szépségét hirdeti és megmutatja az autópályán alatta elhaladóknak, hogy "mennyire fontos nekünk a kereszténység".

 

Fotó: Fekete István

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy "a természetjárás a Teremtővel való találkozásra" is lehetőséget ad. Az agrártárca és a Miniszterelnökség ezért határozta el, hogy az állami erdőgazdaságokban összesen 21 kereszt felállításával emlékeznek meg az eucharisztikus kongresszus magyarországi eseményeiről - tette hozzá. Az államtitkár szólt arról is, hogy az ünnepségen látható a Magyar Erdészeti és Vadászati Műszaki Segédszemélyzet Országos Egyesületének zászlaja, melyet 1938. májusban szenteltek fel a Szent István-bazilikában, az akkori eucharisztikus kongresszus alkalmából.
"Nem sokkal a felszentelés után azonban ezt a zászlót rejtegetni, bújtatni kellett a kommunista hatalom végrehajtói elől. De mindig akadtak áldozatkész magyar erdészek, akik saját érdekeiket, egzisztenciájukat vagy akár testi épségüket kockáztatva megőrizték az utókornak" - mondta Zambó Péter.
Állami erdőgazdaságként a Vérteserdő Zrt. is számos történelmi, vallási emlékhelyet, kolostorromokat, képes fákat, erdei kereszteket gondoz és tart fenn. Mindezek a létesítmények nemcsak a fejlődő ökoturisztikai hálózat részei, hanem az egyre nagyobb szerepet kapó vallási turizmus helyszínei is - tette hozzá az államtitkár.

Fotó: Fekete István

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa az alaptörvényből idézve elmondta: Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést."Legyenek ezek a keresztek is tanúbizonyságai annak, hogy az alaptörvényben foglalt kötelezettségének így tesz eleget a magyar állam!" - jelentette ki Kozma Ákos.

(MTI)