Szentpéteri Sándor az Eucharisztikus emlékkereszt ünnepélyes átadásán azt mondta, hogy az ország legmagasabb pontja egyfajta jelképes helyszín is, hiszen azt üzeni számunkra: ennek a keresztnek messzire kell látszódnia. Kiemelte, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus célkitűzései közé tartozik, hogy a katolikus vallás kovász legyen a magyar társadalomban és ehhez kívánnak hozzájárulni a magyar erdészek is a maguk eszközeivel.

Emlékeztetett, az Agrárminisztérium a Miniszterelnökség kezdeményezésére az állami erdőgazdaságokkal karöltve 21 emlékkeresztet állít a magyar erdőkben. Kereszteket, amelyek az összetartozásra, a magyarságra, emberségre emlékeztetnek bennünket, és támpontjai lehetnek az olyan együtt töltött időnek, mint amilyenek a zarándoklatok, a hittancsoportok kirándulásai vagy éppen a cserkészcsapatok portyái.

Fotó: Czímer Tamás

A helyettes államtitkár beszélt az utóbbi időszak kezdeményezéseiről is, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az erdőket be lehessen kapcsolni a vallási turizmusba. Példaként említette az EGERERDŐ Zrt. részvételével zajló Vándortábor programot, ahol az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság koordinálásában az elmúlt években külön zarándoktáborok indultak el a hagyományos erdei, vízi és kerékpáros táborok mellett. Említést arról is, hogy az útvonalak mellet mindenütt ott állnak az erdei keresztek, a képes fák, amelyek minden időszakban emlékeztetnek bennünket is a teremtett világ védelmével kapcsolatos kötelességeinkre.

Dobre-Kecsmár Csaba, az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy hazánk legmagasabb pontja a Kékestető az ország szívében fontos helyet foglal el, ami most már nemcsak a testi, de a lelki feltöltődés helyszíne is. A keresztet Balog Gyula esperes áldotta meg.

 

 

(AM Sajtóiroda)