Widmar Antonio Magyarországon élt olasz műfordító, diplomata, felesége, Widmar (Kolozs) Irén és lányuk, Karsai (Widmar) Lucia posztumusz díjait Karsai Zsuzsa, a kitüntetettek dédunokája, illetve unokája vette át.


Pintér Sándor belügyminiszter a Bátorságért érdemjel átadásakor úgy fogalmazott: "ezen a napon azokra emlékezünk, akik egy vészterhes korban mertek bátrak lenni", akik önzetlenül, belső erkölcsi parancsnak engedve, életük kockáztatásával mentették a második világháború alatt megbélyegzett, üldözött zsidókat.

A belügyminiszter által adományozható Bátorságért érdemjelet 1995 óta adományozzák a Világ Igaza kitüntetés mellé. Az elismeréssel azok bátorságát ismerik el, akik a vészkorszakban "tomboló erőszak karmaiból kimentették, kimenekítették zsidó honfitársainkat", akik mertek "emberek maradni és cselekedni".


Pintér Sándor hangsúlyozta: Magyarország alaptörvénye mindenkinek, különbségtétel nélkül biztosítja az alapvető emberi jogokat. Jogrendszerünk alapja lehetővé teszi a vallás szabad megválasztását és gyakorlását, tanítását - mondta.


A kormány határozottan, ellentmondást nem tűrően lép fel minden olyan törekvéssel szemben, amely veszélyezteti a demokratikus társadalmat, az emberi és a szabadságjogok érvényesülését. Emellett következetesen és kitartóan üldözi a rasszizmus és a gyűlölet motiválta bűncselekményeket, és a legszigorúbb eszközökkel lép fel a kirekesztő eszmékkel szemben - hangoztatta a miniszter.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete arról beszélt: ahogy "a második világháború egyre mélyebbre süllyed a múltban", úgy válik egyre nehezebbé és fontosabbá a Jad Vasem Intézet munkája, és úgy kell "egyre több időt fordítanunk a múlt felkutatására és köszönetünk kifejezésére" azoknak, akik életüket kockáztatták a zsidók megmentéséért.


Kiemelte: nemcsak a zsidók, hanem minden ember kötelessége az antiszemitizmus vagy a megkülönböztetés bármely más formája elleni küzdelem, továbbá - tette hozzá - "erkölcsi kötelességünk, hogy soha ne felejtsük el és folyamatosan emlékeztessük embertársainkat a holokauszt szörnyűségeire".


Szólt arról is: az évek múlásával egyre kevesebb embert ismernek el a Világ Igazaként. Widmar Antonio tetteinek megismerése unokájának, Karsai László történésznek köszönhető, akik elhatározta, hogy feltárja családja múltját.

Karsai Zsuzsa az elismerést megköszönve azt mondta: a családja múltja örökség és transzgenerációs üzenet. Kiemelte: vannak alapvető emberi értékek, amelyeket a mai napig tanul a családjában. Ilyen érékek a szolidaritás, a bajbajutottak megsegítése és az "emberi méltóságért való küzdelem a végsőkig".


A díjátadón jelen volt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, a kitüntetettek családtagjai, köztük Karsai Dániel alkotmányjogász.


A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet az izraeli parlament, a kneszet 1953-as törvénye alapján adományozza a Világ Igaza kitüntetést azoknak, akik zsidó életeket mentettek meg a vészkorszak idején. 1995 óta pedig hagyomány, hogy a Világ Igaza magyar kitüntetettjeit hősies, bátor helytállásukért Bátorságért érdemjelben részesítik.

(MTI/Belügyminisztérium)