Bidló Judit a Magyarország Eurotransplanthoz csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából rendezett konferenciát megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, az egészségügynek és az orvostudomány fejlődésének célja az egészség helyreállítása és a rászorulók méltó és minőségi életének biztosítása, ezt felismerve csatlakozott az ország 2013 májusában a legnagyobb európai szervcsere szervezethez (Eurotransplant) és teremtette meg a kormány 2015-ben a magyarországi tüdőátültetések lehetőségét.

A magyar várólistán lévő beteg automatikusan felkerül az Eurotransplant várólistára is - mondta, hozzátéve: a csatlakozás sikerességét jelzi, hogy míg 1992 és 2012 között 239 szívátültetést hajtottak végre Magyarországon, addig 2013-2016 között 209-et, az utolsó öt évben pedig 253 ilyen beavatkozás történt.
Kitért arra, hogy a koronavírus-járvány "súlyos következményekkel" járt a transzplantáció területén is. 2019-ről 2020-ra és 2021-re 30 százalékkal csökkent a szervátültetések száma, ennek a ledolgozása most kezdődik.
     

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója arról beszélt, hogy az Eurotransplant-csatlakozás óta minden alkalmas donorszervet átültetnek, szervek "nem vesznek el" - mondta.

A szakember az adatokat ismertetve elmondta, hogy az európai szervezethez történt csatlakozás óta 924 donorszerv érkezett külföldről, amely a 3922 elhunyt donoros hazai szervátültetés 24 százaléka. A csatlakozáskor 1260 magyar beteg került fel az európai várólistára, az elmúlt tíz évben pedig 5716 új beteg, ez évente átlagosan 640 beteget jelent - ismertette.

Mihály Sándor beszámolt arról is, hogy a teljes jogú tagság óta 342 beteg várakozott sürgősséggel szervre, 74 százalékuknál sikeres átültetés történt, amelyhez a donorszervek 71 százaléka külföldről érkezett. A tagság előnyei közé sorolta azt is, hogy a sürgősséggel szívre váró betegek várakozási ideje 16 nappal csökkent, az akut szervre várakozó betegek halálozása 26 százalékról 5 százalékra csökkent, amit jelentős előrelépésnek nevezett. Az elmúlt tíz évben 176 gyerek kapott itthon szervet, a gyerekeknek beültetett vesék 67 százaléka, a májaknak 41 százaléka, a szíveknek 83 százaléka az Eurotransplanttól érkezett.
    
Hartyánszky István, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy idén májusban elvégezték a 12 ezredik szervátültetést Magyarországon. A beavatkozás egy vesetranszplantáció volt a Debreceni Egyetemen.
Ez a műtéti szám is azt jelzi - mondta -, hogy jelentős, évtizedes tapasztalattal működnek a hazai programok. A 12 ezer szervültetés közül 9626 vese-, 1277 máj-, 772 szív-, 196 hasnyálmirigy- és 129 tüdőátültetés volt.
Az országban hét transzplantációs központ működik, és a programok fejlődését mutatja az is, hogy míg az első ezer átültetésre 30 évre volt szükség, addig az utolsó ezer eset kevesebb, mit három év alatt történt meg - emelte ki Hartyánszky István.

(BM/MTI)