A keresztény hite felvállalásáért mártírhalált halt római katona, Szent Adorján 1996 óta a büntetés-végrehajtási szervezet védőszentje.

Az elismerési ünnepségen ismertették a belügyminiszter ünnepi parancsát, majd Papp Károly, a Belügyminisztérium belbiztonsági államtitkára méltatta a büntetés-végrehajtás személyi állományának munkáját. Kiválóra értékelte a szervezet világjárvány alatti tevékenységét, kiemelve, hogy a munkatársak egészségének megőrzése mellett fontos cél volt a járvány kezelése a börtönfalakon belül. A büntetés-végrehajtás sikerrel védekezett, mára a fogvatartottak átoltottságának aránya meghaladja a 80%-ot. A bv. szervek a járvány elleni küzdelemből is részt vállaltak, az ország több pontján gyártottak a védekezéshez szükséges egészségügyi termékeket.

Az államtitkár hozzáfűzte, hogy a pandémia időszakában a szervezet alapfeladata sem sérült, a rendkívüli események száma csökkent, a fogvatartottak biztonságos őrzése, a magyar börtönök rendje biztosított volt.

Papp Károly elmondta: az elmúlt éveket a büntetés-végrehajtás aranykoraként értékeltetjük, számos biztonságtechnikai, rendészettechnikai  és a személyi állomány munkakörülményeit érintő fejlesztés kezdődött, vagy fejeződött már be. A beruházások közül kiemelte a férőhelybővítési program végrehajtását, a túlzsúfoltság megszüntetését, valamint a berettyóújfalui Bv. Egészségügyi Központ felépítését.

Az elismerésben részesültek névsora itt található.

(Belügyminisztérium)