A víz az élővilág és az emberiség bölcsője, egyik legfontosabb éltető elemünk, és olyan stratégiai elem, amely nem korlátlanul áll rendelkezésünkre – mondta el Réthy Pál, közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár ünnepi beszédében. A helyettes államtitkár kitért a vízügyi ágazat előtt álló legfontosabb feladatokra, többek között a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) által támogatott, összesen több mint 420 milliárd forintból megvalósuló 81 projektre, amelyek országos szinten hozzájárulnak az árvízi biztonság növeléséhez, valamint a térségi vízvisszatartáshoz és a vízszétosztó hálózatok fejlesztéséhez és rekonstrukciójához. Hozzátette: 2021-től a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében (RRF) szereplő vízgazdálkodási beruházások összesen további 44,3 milliárd forint támogatásból valósulhatnak meg. 

Elmondta, hogy a nemzetközileg is komoly érdeklődést kiváltó vízügyi fejlesztés, az aszálymonitoring rendszer hasznosításának kiterjesztése is folyamatban van. Réthy Pál kiemelte, hogy megkezdődött a Balaton fenntartható vízháztartása és a vízminőségi havária (káros algavirágzás) elkerülése érdekében szükséges feladatok végrehajtása, valamint továbbra is folyamatosan dolgoznak a kollégák a Tiszán és mellékfolyóin a PET palack szennyezés visszaszorításán.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1993-ban nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjának. Ennek célja az volt, hogy a nélkülözhetetlen természeti kincs a gondolkodás középpontjába kerüljön. Az elmúlt 29 évben a Víz Világnapjának alkalmából egy-egy aktuális téma kiválasztására is sor került, amely más-más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére. 2022-ben a Víz Világnapjának jelmondata: „Felszín alatti vizek. Tegyük láthatóvá a láthatatlant.” 

Az elismerésben részesültek névsora itt olvasható.

 

(Belügyminisztérium)