Réthy Pál, a tárca közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára az ünnepségen azt hangsúlyozta: Magyarországon a vízgazdálkodást a jövő kiemelt stratégiai fontosságú kérdéseként kell kezelni. Rámutatott: az éghajlatváltozás súlyosbodásával a vízkészlet egyre nagyobb jelentőségűvé válik, és ma már nemcsak minőségének, hanem mennyiségének védelme is fontos.
A vízkészlettel körültekintően és takarékosan kell bánni, mert az éghajlatváltozás következtében Magyarországon is csökkenő mennyiségű és egyenetlenebb eloszlású csapadékkal kell számolni a jövőben - mondta.     

Kiemelte: a víz, mint stratégiai jelentőségű erőforrás szerepe társadalmi, környezeti és gazdasági szempontból is jelentősen felértékelődött, a vízkészletek védelme és hasznosítása a fenntartható fejlődés egyik kulcsfontosságú tényezőjévé vált.
Réthy Pál beszédében emlékeztetett: az ENSZ 1993-ban jelölte ki március 22-ét a víz világnapjává. Az elmúlt 30 évben egy-egy aktuális témát választottak ki, amely felhívja a figyelmet a víz alapvető szerepére, idén a jelmondat úgy hangzik: "változtass most!".
Közölte: egyes becslések szerint az EU területének közel egyharmada van kitéve olyan vízhiányos helyzetnek, amikor a kereslet egy bizonyos időszakban meghaladja a rendelkezésre álló kínálatot. A helyettes államtitkár azt mondta: a víz és a vízi erőforrások fenntartható használata a hatékonyság növelésével, az innovációval, a pazarlás kerülésével, az újrahasználattal lehetséges.

Az ünnepségen elismerésben részesültek listája itt megtalálható.     

(MTI/BM)