Magyarországnak az az érdeke, hogy az egészségügyi védőeszközök terén is képes legyen az önellátásra, ennek hiányában kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet az ország, ha a globális ellátási láncok megszakadnak, lelassulnak – emelte ki Varga Mihály. Emlékeztetett: a kormány júliusban döntött úgy, hogy ötvenmilliárd forintos kerettel támogatási programot indít a hazai egészségipar megerősítésére, az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére. A pályázatot augusztusban írta ki a Pénzügyminisztérium, a támogatási szerződések aláírására először került sor.

 

Fotó: PM

A hazánkban forgalmazott egészségügyi termékeknek jelenleg a 18 százalékát gyártják itthon, míg egyes nyugat-európai országokban ez az arány eléri a 70-80 százalékot – részletezte Varga Mihály. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján meghatároztuk az egészségügyben használt kritikus termékköröket, amelyekre természeti, ipari vagy biológiai katasztrófa, veszélyhelyzet esetén egy országnak szüksége lehet – fejtette ki a miniszter hozzátéve, hogy a programnak köszönhetően ezekből önellátó lesz Magyarország. A tárcavezető hangsúlyozta: többről van szó, mint eredményesen működő hazai vállalkozások fejlesztéseinek támogatásáról, ezzel hozzájárulunk a gazdaság újraindulásához is.

Fotó: PM

A különböző orvosi eszközöket gyártó Sanatmetal Kft. 1,47 milliárd forint összértékű projektjének megvalósításához több mint 720 millió forint támogatást nyert el. Az EU-FIRE Kft., amely az egészségiparban is használt high-tech fém- és műanyageszközök megmunkálásával foglalkozik, 1,88 milliárd forint összértékű beruházásának megvalósításához 1,5 milliárd forinttal járul hozzá a program. Az ExtractumPharma Zrt. 866 millió forint összértékű fejlesztésének megvalósításához több mint 510 millió forintot nyert el.

(Pénzügyminisztérium)