Az otthonteremtés generációkon átívelően a legfontosabb öngondoskodási kérdés a családok és a fiatalok számára. Ezért a kormány megszünteti a bürokratikus akadályokat annak útjából, hogy saját döntésük szerint, önkéntes alapon az emberek lakhatásuk megteremtésére használhassák fel megtakarításaikat.

A magyar kormány ezért egy kivételes lehetőséget kíván teremteni a magyar családok számára, hogy 2025-ben adómentesen, lakáscélokra, lakáshoz kapcsolódóan eszközölendő felújításokhoz is felhasználható legyen az önkéntes nyugdíjpénztárakban az eddigiekben- saját és munkaáltató befizetésekből valamit ezeken elért hozamokból és állami adó-jóváírásból- felhalmozódott megtakarítás. Az intézkedés eredményeképpen, önkéntes alapon több mint 1 millió pénztártag és családja részére nyílhat meg annak lehetősége, hogy átlagosan a személyenként több mint 2 milliós számlaállománya terhére lakáscéllal felhasználja megtakarítása akár teljes részét is.

A javaslat társadalmi egyeztetése a mai napon kezdődik meg. A tervezet értelmében a megtakarítások felhasználására az alábbiak szerint lesz lehetőség:

- a megtakarítások lakáscélú felhasználása egy extra, opcionális lehetőség, azaz arról az érintett saját belátása szerint, szabad  választása alapján dönthet, ezáltal tovább erősítve az önrendelkezés jogát;
- a megtakarítások felhasználására az érintetteknek 2025-ben átmenetileg, egy éves időtartamban van lehetőségük;
- a lakáscélú felhasználás ebben az egy évben adómentesen vehető igénybe.

A javaslat lakáscélnak tekinti a hitelintézeti törvényben meghatározott lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés törlesztésének, illetve önrészének támogatását, valamint a Magyarország területén fekvő lakások korszerűsítésének, felújításának támogatását. A lakáscélú felhasználhatóság feltétele, hogy a lakás vagy a pénztártag, vagy a házastársa, vagy gyermeke legalább részleges tulajdonában álljon, illetve a hitelszerződés ilyen ingatlan megszerzését célozza.

A lakások korszerűsítésének, felújításának támogatása a javaslat értelmében meghatározott munkálatok, anyagok és eszközök után kibocsátott számlák, illetve szerződések utólagos elszámolásával történhet és akár három alkalommal is benyújthatók, így elősegítve a nagyobb összegű felújításokat, korszerűsítéseket is.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)