A Kulturális és Innovációs Minisztérium stratégiai intézkedéscsomagjának fókuszában a tudás alapú gazdaság megerősítése áll a meglévő intézmények fejlesztésén, valamint új programok megvalósításán keresztül. Az elmúlt években megújult és megerősödött a magyar felsőoktatási, a kutatási és innovációs élet és mindezt jelentős forrásbővülés követte. A Neumann János Program kilenc pontban határozza meg azokat az intézkedéseket, amelyek hozzájárulnak a hazai gazdaság erősödéséhez, és lehetővé teszik a tudásalapú, magas hozzáadott értéket termelő gazdaság innovációs pilléreinek kialakítását.

„A program 9 fő intézkedése keretében nemzetközi pályára állítjuk a magyar kutatásokat és piacra segítjük az innovációs ötleteket. Az egészséges élet, a zöld átállás, a digitális átállás és a biztonság köré fókuszáljuk innovációs befektetéseinket. Emellett kiszámítható életpályát biztosítunk a magyar kutatók számára, kedvezményt adunk a hazai vállalkozások és feltalálók számára a szabadalmi eljárásokban, és ösztönözzük az innovációs tevékenységeket a tudományos előmenetelben is. Segítjük továbbá a kutatási eredmények hasznosítására létrejött vállalkozások forrásbevonását. Az egyetemek és a gazdaság együttműködésének tereként létrehozzuk a Tudományos és Innovációs Parkokat és kiterjesztjük az innováció támogatását az egész Kárpát-medencére”– hangsúlyozta parlamenti zárszavában Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára. Hozzátette: a Neumann János Program elfogadása szimbolikus jelentőséggel is bír, hiszen ma ünnepeljük a Magyar Feltalálók Napját. 2009 óta ezen a napon tisztelgünk a legnagyobb magyar feltalálók előtt. A stratégia célja, hogy biztosítsa azokat a feltételeket, azt a támogató környezetet, ahonnan elindulhatnak korunk Neumann Jánosai.

A törvénycsomag részeként az ELKH kezdeményezésére a kutatóintézet-hálózat 2023. szeptember 1-jétől Magyar Kutatási Hálózat néven folytatja munkáját. Az átnevezés célja, hogy úgy a hazai, mint a nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs ökoszisztéma tagjai körében a név alapján könnyen és egyértelműen beazonosítható legyen a független magyarországi kutatási hálózat, hozzájárulva ezzel Magyarország ismertségének és elismertségének növeléséhez a nemzetközi színtéren. 

A tudomány- és innovációpolitika missziója, hogy az innovatív technológiai és társadalompolitikai megoldásokkal megkönnyítsük az életet a magyar emberek számára és magas hozzáadott értékű munkahelyeket hozzunk létre. Az innovációban történő előrelépés képes hozzájárulni a hazai hozzáadott érték növeléséhez, amely kiemelt gazdaságpolitikai cél. A kormány a Neumann János Program révén célul tűzve ki, hogy Magyarország 2030-ra az unióban a jelenlegi 21. helyről a legjobb 10 közé kerüljön, világ szinten pedig a mostani 34. helyről a legjobb 25 innovátor országa közé tartozzon.

A programról részletesen itt olvashatnak:

https://cdn.kormany.hu/uploads/document/9/9c/9c4/9c456efcdb6b945893a284dcc8ba2e455f7188a1.pdf

(MTI)