Az együttműködés megkötésének alkalmából Zambó Péter, az Agrármisztérium erdőkért felelős államtitkára elmondta, a tárca érdekelt a faanyag, mint megújuló energiaforrás fenntartható hasznosításában. Ismertette, a magyar erdők élőfakészlete 400 millió köbméter, amely évente 13 millió köbméterrel gyarapszik. Mivel az éves fakitermelés csak 5,5-7,5 millió köbméter körül alakul, ezért jelentős faanyag tartalékokkal rendelkezünk. Új lehetőségeket jelent az Országfásítási Programban ültetett erdők faanyagának jövőbeli hasznosítása is – csak a rendszerváltozás óta 200.000 hektár új erdőt ültettek, az utóbbi másfél évben pedig további közel 40.000 hektár telepítésre nyújtottak be igényt a gazdák. Kiemelte, a faanyag hasznosításban további növekedési potenciál van, ehhez viszont a faanyagot előállító erdőgazdasági ágazat és a faanyagot felhasználó faipari ágazat közötti együttműködésre van szükség, hiszen „közös érdek a faanyag megújuló alapanyagként történő megismertetése a társadalommal.”

Fotó: Fekete István

Az Agrárminisztérium ennek érdekében vette fel a kapcsolatot a Swiss Krono Kft-vel, mint az egyik legnagyobb hazai fafeldolgozóval és szakmai együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek célja: a faipar fenntartható forrásból származó alapanyaggal történő hosszú távú, stabil ellátása, a belföldi beszerzési stratégia támogatása, a térség versenyképességének növelése, valamint a hazai feldolgozóipari kapacitás erősítése és bővítése. Fontos pontként emelték ki a Soproni Egyetemen zajló oktatási-kutatási tevékenység, valamint az ágazati szakközépiskolai oktatás megerősítését is.

Szabadné Kázmér Orsolya, a Swiss Krono Kft. igazgatója elmondta, az együttműködés a gyakorlatban is megkezdődött, hiszen az állami erdőgazdaságokkal a beszállítási szerződések megkötése zökkenőmentesen zajlik, a Soproni Egyetem Fenntartható Fagazdálkodási kerekasztalának ülésén az ágazati stratégiai gondolkodásba már bevonták a Swiss Krono Kft-t. Felidézte, hogy a cég telephelyén Vásárosnaményban 17 milliárd forintos kapacitásbővítés kezdődik el, amihez a kormány 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. Ennek köszönhetően a jövőben 145 munkahely mellett további 28 új jön létre és a gyártási kapacitást másfélszeresre fogják növelni.

 

(AM Sajtóiroda)