Takács Péter kiemelte, a magyar elnökség célja, hogy támogassa az európai egészségügyi unió kiteljesedését, mivel ez hozzájárulhat az európai polgárok egészségének megőrzéséhez és jólétéhez, választ adhat a demográfiai kihívásokra, és erősítheti az unió versenyképességét.

Első napirendi pontként a szív- és érrendszeri betegségek elleni közös fellépésről tanácskoztak a résztvevők, ezeket ugyanis még mindig vezető halálokként tartják számon, a kihívás kezelése pedig nem csupán a népegészségügy, hanem az egészégügyi rendszerek fenntarthatósága szempontjából is kritikus jelentőségű - mondta az államtitkár.

A tanácskozáson szó esett a szív- és érrendszeri egészség előmozdításáról a korai életkortól az időskorig, az egészséges életmód népszerűsítéséről, valamint a fejlett orvosi kezelésekhez való egyenlő hozzáférés biztosításáról az egész unióban - fűzte hozzá Takács Péter.

A következő téma a szervadományozás és transzplantáció kérdésköre volt, amely "nem csak életmentő, de az egyik leghatékonyabb beavatkozás egyes krónikus betegek gyógyításában", ezért fontos, hogy a jövőben több szervadományozásra és -átültetésre kerüljön sor - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

A résztvevők végül beszéltek az Európai Egészségügyi Adattérről (EHDS) szóló rendelettervezet végrehajtásáról is. A hamarosan elfogadásra kerülő, mérföldkőnek számító jogszabály célja, hogy biztonságos teret hozzon létre az elektronikus egészségügyi adatokhoz való hozzáféréshez és ezek megosztásához az unióban elősegítve a kutatást, az innovációt és a szakpolitikák kialakítását - mondta el Takács Péter.

A rendszer lehetővé teszi az embereknek a jobb hozzáférést az egészségügyi adataikhoz, támogatja a digitális egészségügyi piacot, ugyanakkor garantálja az adatbiztonságot és a magánélet védelmét - közölte az államtitkár.

Hozzátette, hogy a tagállamok eltérő fejlődési szintje miatt a fokozatos bevezetést ajánlották, a teljeskörű alkalmazás 2030-tól várható.

(MTI/Belügyminisztérium)