A megbeszélésen Dr. Hans Kluge WHO emlékérmet adott át Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos részére, elismerve a COVID-19 járvány során nyújtott kimagasló szolgálatát.

A tárgyaláson a regionális igazgató megköszönte, hogy a magyar kormány vállalta, hogy Magyarország otthont ad a WHO VII. Környezet és Egészség Miniszteri Konferenciájának 2023. július 5 és 7. között.

Dr. Kluge méltatta hazánk elkötelezettségét a Víz és Egészség Jegyzőkönyv iránt, illetve a területen végzett kimagasló szakmai tevékenységet, kiemelve és elismerve a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerepét. A felek áttekintették a Jegyzőkönyv 2023-2025. időszakra szóló elnökségi megbízatásának átvételével összefüggő, Magyarország előtt álló feladatokat.

A regionális igazgató felajánlotta a WHO szakmai együttműködését Magyarország következő EU-elnökségére való felkészülésében.

Dr. Hans Kluge kifejezte háláját hazánknak az ukrajnai menekültek fogadása és ellátása miatt, különös tekintettel az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés biztosítására. A regionális igazgató megköszönte a magyar kormány COVID-19 egészségügyi hatásainak kezelését célzó erőfeszítéseit, illetve a tárgyalópartnerek megvitatták az őszi-téli járványos időszakra történő felkészülést is.

A megbeszélésen a felek aláírták a Magyarország Belügyminisztériuma és a WHO Európai Regionális Iroda közötti, a 2022-2023. évekre szóló Kétéves Együttműködési Megállapodást. A megállapodás támogatja Magyarországot – többek között – a megelőzés, az alapellátás fejlesztése, a daganatok korai felismerése, az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem, a mentális egészség támogatása, a környezet-egészségügyi biztonság erősítése, az országos intézetek klinikai irányítási rendszerének megerősítése terén, valamint az ellátórendszer finanszírozásának és a járványügyi készültség javításában, továbbá a digitális egészségügyi technológia (telemedicina) alkalmazásában egyaránt.

(BM)