Van elegendő férőhely a hajléktalanellátó intézményekben. A hajléktalan-ellátás alapvetően önkormányzati feladat, de az ellátás biztosításához szükséges támogatást a kormány, ahogy eddig, úgy most és a jövőben is biztosítja – mondta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a hajléktalan emberek téli ellátásáról szóló belügyminisztériumi egyeztetésen, 2022. október 24-én. A hajléktalan személyek ellátásának biztosítása a számukra létrehozott ellátórendszer egyes elemein túl több szervezet  – a mentőszolgálat, a rendőrség, a polgárőrség, valamint a főváros és a megyei jogú városok - együttműködésén is alapul.

Az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága a legfrissebb adatok szerint országosan mintegy 71 százalék, Budapesten 63 százalék volt októberben. Az időszakos férőhelyeket november 1-jén nyitják meg, így a 10 000 éjjeli menedékhely és átmeneti szállás férőhelyen túl télen további 1 562 férőhely biztosított. Az ellátórendszer kihasználtsága az éjjeli menedékhelyek esetében az elmúlt évek leghidegebb időszakaiban sem érte el a 100 százalékot, a hajléktalanok fogadása folyamatosan biztosított volt az intézményekben.

Magyarország kormánya 2021-ben több mint 12,5 milliárd forintot biztosított a hajléktalanellátó-rendszer működéséhez, ez az összeg idén is rendelkezésre áll.

A működést biztosító állami támogatáson felül a kormány 2021-ben és 2022-ben összesen több mint egymilliárd forint többletforrást adott a hajléktalan-ellátás számára a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázatain keresztül, többek között infrastrukturális fejlesztésre, az egészségügyi ellátás támogatására, a diszpécserszolgálatok és az egész országot lefedő krízisautó szolgálatok működésének biztosítására.

(Belügyminisztérium)