Az operatív törzs oltási munkacsoportja támogatja a kormányt abban, hogy a világ bármely részéről beszerezzen biztonságos és hatékony vakcinát, mert az európai uniós szállítás lassú, kevés oltóanyag érkezik hazánkba – jelentette ki György István területi közigazgatásért felelős államtitkár.

A munkacsoport több verziót is kidolgozott, a vakcinaszállítmányoktól függően ütemezett és tömeges oltással is számolunk. Ha nagyobb mennyiség érkezik Magyarországra, akkor tömeges oltási hétvégét is be tudunk iktatni, egymillió ember kaphatja meg a védőoltást. Amikor kevesebb vakcina jön, akkor ütemezetten folytatjuk az oltási terv végrehajtását. 

 

Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

Az eddig beoltott csaknem 130 ezer emberből 120 ezer egészségügyi dolgozó, a napokon belül sorra kerül mindenki ebből a körből. Velük párhuzamosan zajlik az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak beoltása, eddig 10 ezer ember kapott vakcinát. Az államtitkár kitért arra, hogy a baloldal hamis információkkal oltásellenes hangulatot kelt, most éppen azzal vádolta a kormányt, hogy nem tudjuk megszervezni az oltásokat az idősotthonokban. Azt kérjük ne terjesszenek álhíreket, ha tájékozódni akarnak, kérdezzék meg azoknak az intézményeknek a vezetőit, ahol már lebonyolították az oltást. Mindenhol arról számoltak be, hogy jól szervezetten zajlott a vakcina beadása.

Az idősotthonok után a 60 év felettiek oltását tervezzük, közülük is a 89 évnél idősebbekét, akik regisztráltak, őket a háziorvosok fogják beoltani. Az, hogy mikor kerülnek sorra, a vakcinák szállításától,  a beérkező oltóanyag mennységtől függ. 

Az oltópontok számát is növelni fogjuk, a kórházakban, majd a szakellátókban és a háziorvosi rendelőkben alakítunk ki újabb oltópontokat. Amint tömeges mennyiségben kapunk vakcinát, a szavazókörökben is kialakítjuk az oltópontokat.  

A múlt hétvégén Dunavarsányban teszteltük a háziorvosi praxisok kapacitását, 120 családorvost oltottuk be egy pilot program keretében. Ez is azt mutatja, hogy felkészültek vagyunk a tömeges oltásra.

 

(kormany.hu)