Feldman Zsolt hozzátette: a javaslat a néhány hektáron gazdálkodóknak alig teljesíthető kötelezettségeket írt volna elő. Ennek az elképzelésnek bekerülését a megállapodásba sikerült megakadályozni - mondta, hangsúlyozva, hogy Magyarországgal együtt 14 uniós tagállam volt érdekelt abban, hogy a kisgazdaságaik számára egy életszerű és működőképes támogatási rendszert tartsanak fel, ami nem ellehetetleníti, hanem segíti őket.

Az államtitkár kifejtette, hogy a következő uniós ciklusra szóló új Közös Agrárpolitika változott az előzőhöz képest. Átalakul a mögöttes támogatási feltételrendszer, Magyarország az európai uniós támogatás-igényléseit hét évre előre kell, hogy megtervezze, és a támogatások mértéke függeni fog bizonyos teljesítményszámoktól is.

Az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban létrejött megállapodás legnagyobb vitája az volt, hogy a környezeti előírások mentén hogyan lehet összeegyeztetni a mezőgazdasági termelés versenyképességét - tudatta Feldman Zsolt.

(MTI)