Zambó Péter beszédében kitért arra, hogy az erdészeti ágazat sorsát a napi napig a professzor útmutatása, munkássága és az általa megnevezett szervezetek, közösségek alakítják. Azt mondta, hogy ennek a megújulásnak az élére állt a Soproni Egyetem is, amikor küldetését újrafogalmazva a fenntarthatóság oktatását és kutatását tűzte zászlajára. Ennek a lépésnek egyik fontos mérföldköve, hogy az egyetem egységes irányítása alá került az Erdészeti Tudományos Intézet és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Emlékeztetett arra is, hogy az erdészek az elmúlt években kampányaikkal, szemléletformáló munkájukkal, a vándortáborokkal az erdők ügyének szószólóivá, legfontosabb szereplőivé váltak.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormányzat kiemelt célként tekint a meglévő erdők megőrzésére és az erdőterület gyarapítására. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Agrárminisztérium alá tartozó állami erdőgazdasági cégcsoportok közel egymillió hektár erdő megőrzéséről gondoskodnak, emellett kiveszik a részüket az erdőterület gyarapításából, a klímavédelmi és ökoturisztikai fejlesztésekből, az oktatás és a kutatás színvonalának emeléséből.

 

 

Fotó: Soproni Egyetem

Zambó Péter arról is beszélt, hogy az építő munkával párhuzamosan zajlik az erdőtulajdonos réteg megszólítása a minőségi erdők fenntartásában. Kiemelte, a rendszerváltozás óta a magyar gazdák a magánerdészeti szektor közreműködésével több, mint kétszázezer hektár új erdőt telepítettek. „Célunk, hogy az erdőgazdálkodás a gyenge termőképességű területeken valós, jövedelmező és vonzó alternatívát jelentsen a gazdák számára”- tette hozzá az államtitkár.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere emlékező beszédében azt emelte ki, hogy Sopron és az egyetem összeforrt, ahogy Dr. Herpay Imre élete és munkássága is elválaszthatatlanul összenőtt a Soproni Egyetemmel és Sopronnal. Munkásságával nem csak az egyetemet, de hazánkat és a városunkat is méltó módon és becsülettel szolgálta – mondta.

 

Kiss László, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke azt mondta, hogy Dr. Herpay Imre a magyar erdészet meghatározó alakja és színes egyénisége volt. Felidézte, hogy az egyesületnek 1979 és 1990 között volt az elnöke, és a lehető legnagyobb következetességgel, a saját egészségét sem kímélve védte az erdész szakma becsületét, az ágazat érdekeit.

 

Fotó: Soproni Egyetem

Dr. Heil Bálint, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánja arról beszélt, hogy a professzor szakmai hagyatéka ma is él, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben is sikerül megtartani azokat a fiatalokat, akik a zálogát jelentik a szakmai örökség továbbadásának.

Az ünnepségen dr. Csóka György, az Erdészeti Tudományos Intézet kutatója megosztott néhány emléket egykori professzoráról, majd Dr. Herpay Imre özvegye, Herpay Imréné köszönte meg a szobrot, amely közadakozásból készülhetett el. Az avatáson részt vett Csányi Sándor, a Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke és prof. dr. Fábián Attila rektor.

(AM Sajtóiroda)