Feldman Zsolt arról beszélt, hogy egy olyan értékteremtő programról van szó, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a faültetés milyen fontos szerepet tölt be egy közösség, jelen esetben Dormánd életében. Emellett közelebb hozza a természetet a fiatalabb generáció számára, és élhetőbb környezetet teremt az itt lakóknak. „A gazdák és a települések mernek és tudnak hosszú távra tervezni, és biztosak abban, hogy a fásítások hasznát ugyanezen a helyen az ő unokáik is élvezni fogják”- tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Agrárminisztérium 2019-ben hirdette meg az Országfásítási Programot, amelynek célja az volt, hogy az ország fával borított területeit növelni tudják. Hozzátette, a Vidékfejlesztési Program támogatásait az Agrárminisztérium 2019-ben úgy módosította, hogy az erdőtelepítési kedv jelentősen megnövekedett. A magyar gazdák a programban mintegy 39 ezer hektár új erdő és faültetvény létesítésére nyújtottak be igényt, amiből 11 ezer hektár ültetése már meg is valósult.

 

Fotó: Pelsőczy Csaba

Feldman Zsolt kitért arra is, hogy az Országfásítási Program részeként az Agrárminisztérium 2020-ban Településfásítási Programot is hirdetett a 10 ezer fő alatti települések számára, amely az egyik legnagyobb belterületi fásítási program a rendszerváltozás óta. A tárca idén megduplázott keretösszeggel ismét két ütemben meghirdette a programot és 24 000 sorfa gazdára is talált. A program második ütemében összesen 19 megyéből, 887 település adott le sikeres igénylést.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programnak, illetve a Magyar Falu Programnak köszönhetően a vidéki településeknek lehetőségük van arra, hogy megújuljanak, ezzel együtt megerősödjön a térségek gazdasága is. Hozzátette, a Vidékfejlesztési programban idén és jövőre rendelkezésre álló keretösszeg 1500 milliárd forint, amely szintén a vidék fejlődését szolgálja.

 

(AM Sajtóiroda )