Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriuma tizenhárom vezetékhosszabbító készletből és elosztóból tizenhármat ítélt tűzveszélyesnek. Négy vizsgált termék használata ezen felül áramütéssel is járhat, az összes eszköz forgalmazását megtiltották. A telitalálatos mintavételezés és tömeges lebukás miatt a fogyasztóvédelem célzott témavizsgálattal igyekszik kigyomlálni a bolti kínálatból a kockázatos hosszabbítókat.

A vezetékhosszabbító készletek és elosztók általában egy csatlakozódugóból, egy vezetékből, és egy vagy több csatlakozóaljzatból állnak. Az alkatrészek mindegyikének meg kell felelnie a névleges áramértékre vagy legkisebb keresztmetszetre szabványban rögzített követelményeknek.

Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában megvizsgált hosszabbító készletek és elosztók közül egyik vezetékének érkeresztmetszete sem érte el a kötelező minimumot. A termékek ezért kivétel nélkül tűz- és égési sérülés-veszélyesnek bizonyultak. Négy esetben azt mutatta ki a vizsgálat, hogy a védőérintkezők előírt legnagyobb értéket meghaladó távolsága áramütést okozhat. Általános tapasztalat volt, hogy a csatlakozódugókat és -aljzatokat a 10 és 16 amper névleges értékek kevert alkalmazásával rögzítették a vezetéken. A veszélyes termékek tételes listája a Fogyasztóvédelmi portálon olvasható.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „A fogyasztóvédelemben a biztonság az első, ezért idén fokozottan fogjuk ellenőrizni a vezetékhosszabbító készleteket. A célzott témavizsgálat nemcsak a kereskedelmi forgalomban kapható termékekre terjed ki, a kockázatos árucikkeket a vámhatósággal szorosan együttműködve már a vámhatáron igyekszünk megfogni. A fogyasztóvédelmi hatóság megtiltotta a megbukott termékek árusítását, elrendelte  a forgalomból való kivonásukat, egy hosszabbítót a vásárlóktól is visszahívnak.”

(ITM)