Csák János szerint meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy minél több külföldi kutató érkezzen Magyarországra, de legalább ennyire fontos, hogy a magyar tehetségek belföldi egyetemen tanuljanak tovább, és a más országokban szerzett tapasztalatok birtokában itt folytassák a pályájukat. Több mint 60 ezer kutató dolgozik ma Magyarországon, de legalább 90 ezerre lenne szükség, csak az utánpótlás biztosításához évente ezer tehetséges fiatalt kell találni és kinevelni - tette hozzá.

KIM

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a kormány biztosítja a feltételeket az innovációs teljesítmény erősítéséhez, hiszen a felsőoktatás a GDP majdnem 2 százalékának megfelelő összeggel gazdálkodhat, innovációkra pedig a vállalati hozzájárulásokkal és uniós támogatásokkal együtt majdnem ugyanennyi, GDP-arányosan 1,64 százalék jut. A nemzeti össztermék több mint 50 százalékát ma már magyar cégek állítják elő, bár a hightech-kivitelben még a multinacionális vállalatoké a többség, így ezen az arányon változtatni kell - mondta.

KIM

Csák János bízik abban, hogy a befektetett források és az erőfeszítések eredményre vezetnek, mert az innovációs előrelépés hosszú távra biztosíthatja a magyar kultúra megőrzését, az oktatás és a családtámogatások fenntartását, az ország védelmét. A fiatal tehetségek számára mentorokat és kutatói műhelyeket kell biztosítani, de ahhoz, hogy ilyen területeken találják meg az életcéljukat, növelni kell az innováció vonzerejét, a vállalatoknál pedig erősíteni kell az innováció kultúráját, hogy minél nagyobb arányban kapcsolódhassanak be a nemzetközi értékláncokba - hangsúlyozta.
Alapvető versenyképességi feltétel továbbá a digitális átállás, illetve a zöld átállás felgyorsítása, de a gazdaság mellett a kultúra erejétől is függ egy ország sikere - emelte ki.

KIM

Elmondása szerint a középiskolai tanárok számára ezért is fognak olyan ösztöndíjat megjelentetni, amely nem tesz különbséget tantárgyak között, a humán tárgyak oktatóit éppúgy díjazza, mint a természettudományokat tanító tanárokat. Bármilyen szakmában sikeresebbek lesznek azok, akik komoly általános műveltséggel bírnak - mondta a miniszter, aki a Magyar Innovációs Szövetség több évtizedes tevékenységét is méltatta a 33. közgyűlésük alkalmából. Csák János szerint példaértékű, hogy egy szervezet ilyen hosszú ideje elkötelezett az innováció ügye mellett.

(MTI)