Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy aki nincs beoltva, annak nemcsak arra kell számítania, hogy megtalálja a vírus, hanem arra is, hogy súlyos állapotba fog kerülni, nagy valószínűséggel kórházba.

Amíg mindenki nincs beoltva, ez a vírus újra fertőzni fog. A beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, az oltatlanok kockázata tízszer nagyobb. Előfordul, hogy beoltott is elkapja újra a koronavírust, de közülük sokkal alacsonyabb az aránya azoknak, akik nagyon komolyan megbetegednek, mint az oltatlanoknál.

A védelmi intézkedések, mint például a maszkhasználat lassítja a terjedést, de nem véd meg. Nem szabad abba az illúzióba ringatni magunkat, hogy ha elzárjuk magunkat, ha maszkot húzunk, akkor védve vagyunk. Nem vagyunk védve, csak az oltás véd meg.

A járvány nem egyformán terjed az ország minden pontján, ezért vontuk be a munkaadókat a védekezésbe, lehetőséget adva nekik, hogy elrendelhessék az oltást, illetve fizetés nélküli szabadságra küldjék azt a munkavállalót, aki nem oltatja be magát.

Azon állami alkalmazottak esetében, akik sok emberrel találkoznak, például ügyfélszolgálaton dolgoznak, azonnali hatállyal fizetés nélküli szabadságra küldik azt, aki nem veszi fel az oltást. Ezt követően haladunk majd "befelé", így minden állami alkalmazott előbb-utóbb sorra fog kerülni, és szembekerül azzal a dilemmával, hogy vagy oltat, vagy elmegy fizetés nélküli szabadságra.

(kormany.hu)