A GVB társelnökei méltatták a 2020. évi, manilai ülés óta elért eredményeket, és üdvözölték a kétoldalú gazdasági kapcsolataink erősödését a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, az energetika és az oktatás területén. A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) országok közül 2020-ban a Fülöp-szigetek hazánk 5. legfontosabb import- és 6. legfontosabb export-partnere volt, a kétoldalú kereskedelmi forgalom meghaladta a 161 millió dollárt. A helyettes államtitkár ismertette, hogy a magyar kormány 33 millió dollár értékű kötött segélyhitelt biztosít az ázsiai ország számára. A fejlesztés keretében magyar szaktudással és technológiával valósul meg a Laguna-tó és a Manila-öböl vízminőségének javítása, továbbá hazai vállalatok telepítenek víztisztító berendezéseket.

Az ülés keretében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködési megállapodást írt alá a Fülöp-szigeteki Növénytermesztési Hatósággal és a Metro Manila Parañaque városrészének Don Bosco Önkormányzatával, a magyar Startup Campus Inkubator Zrt. pedig partnerségi megállapodást kötött a Fülöp-szigeteki QBO Innovation Hub-al.

A Magyarország Kormánya által biztosított Stipendium Hungaricum (SH) ösztöndíjprogram révén évente 35 Fülöp-szigeteki diáknak nyílik lehetősége magyar felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytatni. A két ország között 2021. szeptember végén aláírásra került a diplomáciai képzésekre vonatkozó együttműködési megállapodás, valamint a Fülöp-szigeteki hallgatók magyarországi Nukleáris SH keretében és Paksi Nukleáris Akadémián történő képzését szolgáló nukleáris energia békés felhasználásáról szóló egyetértési nyilatkozat is.

(KKM)