Gulyás Gergely közölte: Magyarország nincs egyedül az álláspontjával, de leghatározottabban mondja ki, a háború nem jelent megoldást, azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség Ukrajnában, az EU-ban azonban azok vannak többségben, akik a háború pártján állnak, akik úgy gondolják, hogy Európa biztonságát nem az orosz-ukrán háború mielőbbi befejezése, hanem annak folytatása szolgálja.

Úgy folytatta: ez még nem jelentené azt, hogy az egymással szemben álló felek számtalan kérdésben ne alakíthatnának ki közös álláspontot. Példaként az Oroszország elleni szankciókat említette.

Gulyás Gergely azt mondta, a nézetkülönbség mindeddig kezelhetőek voltak, de most azt látni, hogy nem a kompromisszumra törekszik a nagy tagállamok többsége, hanem a Magyarország elleni "zsarolás durva és elfogadhatatlan formáit próbálják meg alkalmazni".

Az ügyek európai módon történő intézése nem ez - jelentette ki.

Úgy összegzett: Brüsszelben alapvető változásra van szükség, hogy a hangnem megváltozzon, a június 9-i európai parlamenti választás lehetőséget nyújt az európai és magyar polgároknak arra, hogy véleményüket kifejezzék.

A változás a demokratikus keretek között érhető el. Szerencsés az, hogy most, amikor Európa válaszútnál van, amikor háború és béke, a kontinens versenyképessége, a tagállamok szuverenitásának tiszteletben tartása kérdésében kell dönteni, néhány hónap múlva EP-választás lesz - mondta.

A miniszter elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli uniós csúcson folyamatos egyeztetéseket folytat, továbbra is igyekszik a nemzeti érdekek figyelembe vételével megegyezésre jutni, de ez nem biztos, hogy be fog következni. Jelezte, a kormányfő a csúcs után tájékoztatás fog adni.

Gulyás Gergely beszámolt arról is, a Belügyminisztérium megszervezte, hogy kevesebb, mint két hét alatt - január 30-ig - 140 ezer tanár megkaphassa a béremeléshez szükséges iratokat. Az állami fenntartású iskolák tanárai legkésőbb hétfőn a megemelt illetményeket kapják meg - rögzítette.

Azt mondta, világos a kormány szándéka, 32,2 százalékos béremelés történik, a kormány ennyivel növelte meg a bértömeget, amit csak béremelésre lehet költeni. Mindenkinek nőni fog a fizetése - tette hozzá.

Kitért arra, hogy a mesterfokozattal rendelkező pedagógusok két százalékkal több emelést kapnak, míg "a hiánytárgyakat" oktatók plusz négy százalékos emeléssel számolhatnak.

A mostani béremeléssel a pedagógusok átlagbére eléri a diplomás átlagbér 71,8 százalékát, ez bruttó 652 ezer forintot jelent - közölte.

Hozzátette: csak ebben a törvényhozási ciklusban 46 százalékkal nőtt a pedagógusbér, és bíznak benne, hogy tudják tartani azt a vállalásukat, hogy a diplomás minimálbér 80 százalékára emeljék a pedagógusok bérét. Beszélt arról is, milyen változásokat hozott a pedagógusok jogállásáról szóló törvény, amely alapján szerinte kiszámítható keretek között dolgozhatnak a tanárok.

Értékelése szerint a pedagógusok anyagi elismertsége esetében olyan nagyot sikerült előrelépni, mint a rendszerváltás óta soha.

A miniszter azt mondta, vannak, akik nem örülnek ennek és sokan vannak, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez a béremelés ne folytatódhasson, az EU ne járuljon ahhoz hozzá.

Gulyás Gergely közölte, a pedagógusok bérének emelése a magyar adófizetők pénzéből történik, az Európai Uniótól a kormánynak ígérete van az utófinanszírozásra. A kabinet 2030-ig vállalta, hogy a pedagógusok bére eléri a diplomások bérének 80 százalékát, az addig szükséges béremelések 12 százalékát fizeti az EU - részletezte.

Kitért arra, hogy egy részletkérdés maradt, amely néhány száz tanárt érint és a Belügyminisztérium megpróbál méltányos megoldást találni. Ismertette, a szakszervezetek azt kérték, hogy az a tanár, aki tavaly december végéig bejelentette nyugdíjba vonulási szándékát, ne kelljen nyilatkoznia az új jogviszonyról. A béremelés azonban az új jogviszonyhoz társul - jegyezte meg, így ennek a szakszervezeti kérésnek - bár teljesítették - látni, milyen kára van.

Elmondta, a szakszervezetekkel többszörösen is óvatosan kell bánni, mert nehéz felismerni, hogy ők a pedagógusok érdekeit képviselik, vagy az ellen lépnek fel. A béremelés ellen például mindent megtettek a nemzetközi fórumokon - tette hozzá.

Továbbra is lehetőség lesz az újszülöttek SMA-szűrésére, a költségvetés e célra idén 450 millió forintot biztosít - közölte Gulyás Gergely.

A tárcavezető elmondta: a szűréseket továbbra is a Szegedi Tudományegyetemen, a Semmelweis Egyetemen és a Bethesda Gyermekkórházban végzik, igény esetén minden újszülött, minden várandósság esetén lesz rá lehetőség.

Emlékeztetett: zajlott egy 14 hónapon át tartó program, amelynek keretében 2022. november 1-től 2023. december 31-ig végeztek ilyen szűréseket. Ez lezárult, de a forrásokat ezután is biztosítják a szűrésekhez - jelezte.

A miniszter szólt arról is, hogy meghallgatták és elfogadták az építési és közlekedési miniszter beszámolóját a megállapodásáról a fővárossal. A kabinet felhatalmazást adott a miniszternek a kedvezmények egyszerűbb és egységes kialakítására, a kapcsolódó részletszabályok kidolgozására. Lázár János ezeket ismerteti majd - jelezte.

Gulyás Gergely értékelése szerint a március 1-től életbe lépő változásokkal mindenki nyer, azok előnyösek mindenki számára. A Pest vármegyei havi bérletet és országbérletet a BKK járatain is elfogadják, a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén, a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járataira is. A bérleteket a felek valamennyi értékesítési csatornán árusítani fogják - jelezte a miniszter.

Kifejtette: nyernek az új szabályozással a vidékről ingázók, akik országbérlettel utazhatnak a BKK járatain is, az agglomerációból ingázók, mert 75 ezer felnőttnek közel 10 ezer forinttal, 85 ezer diáknak 3500 forinttal kerül kevesebbe havonta a közlekedés. Az agglomerációban élő kisdiákoknak teljesen ingyenessé válik a közlekedés, míg a 14 év feletti 200 ezer budapesti diák 3450 forint helyett ezután 945 forintért utazhat havonta - tette hozzá.

Nyertes az a 350 ezer budapesti felnőtt, aki egyetlen vármegyebérlettel ezentúl a városban és annak határain kívül is szabadon utazhat - sorolta.

Szintén meghallgatták a belügyi és az igazságügyi tárca vezetőinek beszámolóját a nemzetközi sajtóban nagy visszhangot kapott úgynevezett antifa-támadások olasz vádlottjának fogvartartási körülményeiről - számolt be Gulyás Gergely. Kijelentette: a körülményeket megismerve, az ügy mögött Magyarország lejáratása áll, amely minden alapot nélkülöz.

A miniszter közölte: a hölgy fogva tartási körülményei megfelelnek az európai uniós és a magyar előírásoknak az egészségügyi ellátás és a higiéniás körülmények tekintetében egyaránt. Kitért arra, hogy a magyar börtönökben a fogvatartottak napi háromszori étkezésében részesülnek. Hazugságnak nevezte, hogy a cellában patkányok lettek volna. A magyar börtönökben nem élnek luxusban, akiket szabadságvesztésre ítélnek, de talán ilyen célja nincs is a börtönbüntetésnek - fogalmazott. Általánosságban tisztaság van ezen intézetekben - mondta. Kitért arra is, hogy a külföldi állampolgárok a befogadásukkor anyanyelvükön írt eljárási szabályzatot kapnak, amelyből az adott intézmény szabályait teljes körűen megismerhetik.

Kitért arra is, egyértelmű, hogy az olasz terhelt szavahihetősége erősen megkérdőjelezhető. Az eljárás során bizonyíthatóan hazudott a végzettségéről, a családi állapotáról, személyes kapcsolatairól is. Számon kérte a személyes kapcsolattartás hiányát, ehhez képest 2023 októbere és 2024 januárja között öt napon összesen hétszer látogatták meg közvetlen családtagjai, ügyvédje, kétszer konzuli tisztségviselő járt nála. 2023 márciusa és 2024. január 30-a között 323 telefonhívást kezdeményezett, kettőt vezetékes telefonról, a többit mobilkészülékről. 13 ellenőrzött videohívásra is engedélyt kapott, ebből tíz meg is valósult - sorolta.

Az elkövetett bűncselekmény súlyosságát jól mutatja, hogy az ügyész 11 éves szabadságvesztésre tett javaslatot - jegyezte meg Gulyás Gergely.

Szólt arról is, hogy ezek a bűnözők hátulról megtámadva, brutális sérüléseket okoztak ártatlan magyar és nem magyar állampolgároknak és kifejezetten ezzel a céllal utaztak Magyarországra. Előre kitervelten, életveszélyt okozó testi sértés miatt folyik velük szemben büntetőeljárás - hangsúlyozta. A sajtótájékoztatón fotókat osztottak ki arról, milyen sérüléseket szereztek a sértettek.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta: Orbán Viktor beszélt olasz partnerével telefonon; a konzultáció nagy részében az európai uniós csúcs témájával foglalkoztak, de kitértek a Magyarországon ítéletére váró "kifejezetten alantas, erőszakos antifasiszta bűnöző" ügyére is.

Elmondta: Orbán Viktor az olasz kormányfő helyében szintén tájékoztatást kért volna. Hozzátette: Giorgia Meloni teljes körű tájékoztatást kapott a magyar miniszterelnöktől. A két kormányfő között a kapcsolat mindig is jó volt, nem személyes küzdelemről van szó - közölte.

A miniszter megjegyezte: az olasz terhelt olyan cselekmény részese volt, amelynek végén csak a szerencsének volt köszönhető, hogy az áldozat nem halt meg. Hozzátette: az eljárás során a terhelt minden eljárási és emberi méltósághoz fűződő jogát tiszteletben tartják, és megjegyezte azt is, rendszeres, hogy akár fehérgalléros bűnözőket is vezetőszáron visznek a tárgyalóterembe Magyarországon.

Gulyás Gergely azt kérte az újságíróktól: mivel az uniós csúcson folytatott tárgyalások végleges lezárása és a megállapodás "még ma reggel sem volt egyértelmű", a témában a miniszterelnök tájékoztatását tekintsék irányadóknak.

Az EP-választásokra kitérve azt mondta, az ország sokat nyer azzal, hogyha magyar érdekeket képviselő európai parlamenti képviselői lesznek. A magyar baloldal és különösen a Momentum képviselői nem tartoznak ebbe a körbe tevékenységük alapján - fogalmazott a miniszter.

Elmondta azt is: a Fidesz EP-listájáról még ezen a héten dönt a párt elnöksége.

A kontinens számos államában jelentkező gazdatüntetésekről szólva a miniszter úgy nyilatkozott, Európa nem követi azt a bölcsességet, amelyet a magyar kormány hirdet, hogy "zöldpolitika igen, zöldideológia nem", hanem egy "mesterséges és életidegen ideológiát" próbál erőltetni.

Gulyás Gergely elmondta: a magyar miniszterelnök Mateusz Morawiecki korábbi lengyel kormányfővel való találkozójára menet, spontán módon találkozott demonstráló gazdákkal Brüsszelben. Jelezte: nem tud más kormányfőről, "aki szóba állt volna" a tüntetőkkel.

Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a magyar kormány támogatja annak ratifikálását, ezért is terjesztette az Országgyűlés elé azt. Hozzátette ugyanakkor: fontos, hogy erről akkor szavazzon a parlament, amikor a szükséges többség rendelkezésre áll, ehhez pedig bizalomerősítő lépésekre van szükség.

Mivel a bizalomhiányt a svédek idézték elő, ez az ő dolguk - jegyezte meg, hangsúlyozva: Magyarország nem zsarolt és nem szabott feltételeket. A svéd miniszterelnök meghívást kapott Budapestre - emlékeztetett.

Kiemelte, a döntés a kormánypárti frakciók és nem a kormány kezében van.

Elmondta: ha követett el hibát kormány, az az, hogy a ratifikációval kapcsolatban olyat ígért, amit nem tud saját hatáskörben teljesíteni.

Kijelentette, a svéd csatlakozással a NATO erősebb lesz, de jelentős változást mindez nem jelent a szövetség erejét tekintve.

Gulyás Gergely a pedagógusbér-emelésről elmondta, az törvényben rögzített, világos szempontok mentén valósul meg, a hátrányos helyzetű térségekben dolgozók vagy ilyen gyerekekkel foglalkozók például többletjövedelemhez juthatnak. Hozzáfűzte azt is: tapasztalatai szerint a pedagógusok többsége elégedett a béremeléssel.

Reagált arra is, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) egyik aktivistája nyomkövetőt tett az általa beküldött nemzeti konzultáció borítékjába, amely állítása szerint nem ért célba az eredmény kihirdetésekor. Gulyás Gergely hangsúlyozta: az MKKP által jelzett napon a kormány valóban adott tájékoztatást a konzultáció állásáról, de az még nem a végeredmény volt.

Amikor a nemzeti konzultáció intézményéről kérdezték, a miniszter azt hangsúlyozta: miután Magyarország számtalan ügyben van ellenzéki szerepben az EU-n belül, a fellépés erejét mindig az adta, hogy a magyar polgárok jelentős többsége állt mögötte.

A miniszter a meghiúsult sóskúti közmeghallgatásról, arról, hogy ki kellett menekíteni a polgármestert és az érintett cég vezetőjét, azt mondta, elfogadhatatlannak, helytelennek tartja a történteket. Ha egy közmeghallgatást szétvernek, nehéz párbeszédet kezdeményezni - vélte.

Hozzátette: 160 munkahely létrehozásáról és egy csúcstechnológiával dolgozó fémújrahasznosító cégről van szó, amelynek tevékenysége nyomán olyan kérdések sem merülnek fel, mint a nagy mértékű vízhasználat - jegyezte meg.

Kijelentette: indokolt, hogy a környéken élőknek teljes körű tájékoztatást kell adni, a közmeghallgatás ennek egyik módja lett volna.

A Lánchíd-felújítással kapcsolatban Gulyás Gergely egy, az elmúlt évtizedek fővárosi beruházásaiban példátlan botrányról beszélt, amelynek során a vállalkozótól a fővárossal vélhetően összeköttetésben álló emberek bárminemű szolgáltatás nélkül kaptak jelentősebb összeget.

Hangsúlyozta: a legfontosabb az ügy minden részletre kiterjedő feltárása, "legyen világos, hogy milyen korrupciós mechanizmusok működtek, működnek a fővárosban". Úgy fogalmazott: nagyon nehéz azt elhinni, hogy a városháza tudta és beleegyezése nélkül ez a korrupciós ügy megvalósulhatott volna.

Arról, hogy a Transparency International nem talált kivetnivalót a projekt finanszírozásában, kijelentette: "Soros György átláthatóságot hirdető embereinek a legbrutálisabb korrupció is megfelel, ha azt a baloldal követi el".

A miniszter nemmel válaszolt arra a kérdésre, tett-e lépéseket a főváros vezetése, hogy jogosultak legyenek a hídfelújításra szóló hatmilliárd forintos kormányzati támogatás felvételére. Arra a felvetésre, hogy mi történik, ha ez így marad, kijelentette, "szerencsére a magyar államon belül annyi jó cél van, amit lehet támogatni, hogy a bőség zavarával küzdünk". Egy másik kérdésre válaszolva azt közölte, nem keresték meg őket a fővárosi önkormányzattól azzal, hogy csődhelyzetben van Budapest.

A Fidesz főpolgármester-jelöltjével kapcsolatban Orbán Viktor szavaira emlékeztetett, amelyek szerint márciusig születik döntés a jelöltről. Ez így is lesz - erősítette meg, kiemelve: sokan tudnák a jelenlegi főpolgármesternél jobban irányítani Budapestet, ezért sok a potenciális jelölt. Közölte, a Fidesz saját jelöltet fog állítani, ehhez azonban nem feltétel a Fidesz-tagság.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a hozzá intézett kérdésre válaszolva közölte, hogy nem kapott főpolgármester-jelölti felkérést, ezért jelenlegi munkájára koncentrál.

Kérdésre Gulyás Gergely úgy nyilatkozott: a Budapest-Belgrád-vasútvonallal kapcsolatban "az a reményünk, hogy ebben a ciklusban ott már vonatok is mennek majd".

A ferihegyi repülőtér megvásárlásáról szólva közölte: reményei szerint heteken belül bejelentik az ügyletet. Jelezte: vannak tervek arról, hogy gyorsvasút kösse össze a várost és a légikikötőt.

A gyermekvédelmi törvény szigorításáról szólva a miniszter annak a véleményének adott hangot: elég szigorú e téren a hazai szabályozás, "ha ezt betartatjuk, akkor már európai viszonylatban nagyon jól állunk", de nem zárta ki, hogy lehet javítani a törvényen.

Ha valakinek van ilyen javaslata, azt meg kell fontolni - mondta, hozzátéve, az e tárgyban tartott népszavazás eredménye kellő megerősítést jelent az ügynek.

Gulyás Gergely úgy értékelt, hogy bevált az új orvosi ügyeleti rendszer, ahol ugyanis bevezették azt, ott gyorsabb és jobb ellátást tudnak biztosítani. Az idei év második felében vagy a jövő évben Budapesten is megtörténhet az átállás - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy akkor sem tarthatja-e meg az önkormányzat az ügyeleti ellátást, ha maga finanszírozza, ahogy az például Budaörs esetében felmerült, úgy reagált: az egészségügyi ellátás nem csak állami monopólium; abba az állam nem tud beleszólni, ha valaki magánrendelőt alakít ki. Ha az önkormányzat akarja, létrehozhat egy ilyen rendelőt és ott alkalmazhat ügyeletes orvost, de az nem az állami ellátás része lesz.

Bizonyos kórházi ellátások ideiglenes leállításával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy januárban összesen 38 ilyen eset volt az egész országban, ebből 8 csak néhány órára, 5 egy napra vonatkozott, 2 hónapnál hosszabb pedig csak három van.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter katari tárgyalásairól elmondta, amíg nincs megállapodás az ottani cseppfolyós földgáz (LNG) magyarországi importjáról, nem tud tájékoztatást adni a lehetséges útvonalról és mennyiségről sem.

Kiemelte azonban: az LNG fogadására Magyarország jelenleg is képes, de az most drágább, mint a vezetékes.

A magyar kormány szándéka mindig a diverzifikáció volt, de amíg több útvonal is nyitva áll, addig mindig az olcsóbb gázt kell venni - jelentette ki.

Üdvözölte, hogy Szijjártó Péter hosszú idő után érdemi tárgyalásokat tudott folytatni ukrán kollégájával, ennek során elsősorban a kárpátaljai magyarság utóbbi években visszanyesett jogainak helyreállítását kérte - tájékoztatott.

Orbán Gáspárnak, a miniszterelnök fiának csádi katonai misszióban való részvételéről közölte: a honvédelmi miniszter dönt arról, milyen feladatra, kit jelöl ki. Kérdésre elmondta: nem érzi visszásnak, hogy egy katona, aki idegen nyelvet beszél egy tárgyalódelegáció tagja.

A február 11-i "kitörés napjával" kapcsolatos hatósági előkészületekről Gulyás Gergely közölte, "az illetékes szervek dolgoznak ezen", ám a szabad mozgás okán nehéz megakadályozni a Nyugat-Európából érkező "szélsőjobboldali importot".

Emlékeztetett arra: a szélsőségesek gyülekezésének korlátozása érdekében már hajtottak végre jogszabály-módosításokat. Budapest ma a béke szigete Európában, ezért a kormány meg is tesz mindent annak érdekében, hogy ez így is maradjon - fogalmazott. Hozzátette: az uniós szövetségesekkel korrekt az együttműködés a szélsőségesekkel szembeni fellépés ügyében.

Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy ismét benzinársapkát vezet be a kormány, Gulyás Gergely azt közölte: legutóbb mintegy 900 forint lett volna az üzemanyag ára, amikor ezt a lépést megtették, márpedig ez a helyzet jelenleg messze van.

Az Integritás Hatóság vagyonnyilatkozatok megváltoztatására vonatkozó javaslatáról azt mondta, minden kezdeményezést érdemes megnézni. A magyar rendszer ugyanakkor az egyik legteljesebb vagyonnyilatkozati rendszer Európában - mondta.

A napelem-pályázatokra vonatkozó kérdésre a miniszter azt közölte, a helyreállítási alapból előfinanszírozott pályázatra eddig egy előlegen kívül nem érkezett az EU-tól forrás, és a magyar baloldal azért küzd, hogy ez így is maradjon. Tájékoztatása szerint e kockázat miatt lassítanak bizonyos pályázatokat, amíg nem látszik, hogy "sikerül-e a pénzeket a magyar baloldal munkájával szemben megszerezni".

Hozzátette: a pályázaton beérkezett előlegkérelmek 97 százalékát dolgozták már fel, és 36,7 milliárd forintot fizettek ki. Jelezte: a pályázók az előleg-elszámolással párhuzamosan nyújthatnak be időközi és záró kifizetési kérelmet; ezek közül mintegy öt és fél ezer érkezett be, ám ezek 95 százaléka hiánypótlásra szorul. Ez nyilván azt is jelenti, hogy a kiírás sem tökéletes - fogalmazott Gulyás Gergely.

A Bayer Zsolt nagyapjának múltjával kapcsolatos felvetésre reagálva úgy fogalmazott: a publicista írt egy kiváló cikket írt, amellyel maga is mindenben egytért.

Felhívta a figyelmet arra: eddig az volt elvárható mindenkitől, hogy ha a szülei bűnt követtek el, azt tegye világossá, de az apák vétkeiért a fiaikat nem büntethetjük.

Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy a baloldal várható miniszterelnök-jelöltjének nagyapja "kommunista tömeggyilkos" volt. Bayer Zsolt őszinte szembenéző cikket írt a nagyapjáról, Dobrev Klárától ilyet nem lehetett látni - vetette fel.

Az ügynökaktákról szóló kérdésre válaszolva kijelentette, ügynökakták nincsenek, csak állambiztonsági iratok, amelyek nyilvánosságáért éppen a kormány tette a legtöbbet.

Ezeknek az iratoknak egy részét azonban ellopták, más részét meghamisították, ráadásul a köznyelvben ügynököknek nevezettek között voltak megvetésre méltók, de zsarolással beszervezettek is, akik valójában soha nem jelentettek - fejtette ki.

Az új palackvisszaváltási rendszerről szólva Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte: a cégek élnek a féléves moratóriummal. Jelenleg zajlik az automaták telepítése és úgy készülnek, hogy tavasszal - amikor az új palackok is nagy számban jelennek meg a boltokban - már ezek is működnek majd.

(MTI)