Még zöldebbé és egészségesebbé válik nemcsak Taktaharkány, de Borsod-Abaúj-Zemplén megye, sőt Magyarország és egész bolygónk is az Agrárminisztérium Településfásítási Programjának köszönhetően - jelentette ki köszöntőbeszédében László Tibor Zoltán. A Településfásítási Program az Agrárminisztérium 2019-ben meghirdetett Országfásítási Programjának része, amelyben a 10 ezer fő alatti települések vesznek részt. Tavaly június óta megduplázott keretösszeggel és sorfa mennyiséggel folytatódik a rendkívül sikeres program. Az elültetett őshonos fák arra figyelmeztetnek minket, hogy felelősek vagyunk a Földért, valamint adósai vagyunk a jövő generációnak azzal, hogy egy élhető és egészséges környezetet hagyunk rájuk.  A taktaharkányi fák is a jövőbe vetett hitünk kézzelfogható bizonyítékai, amelyek hozzájárulnak hazánk klímaváltozás elleni fellépéséhez - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Fotó: Orosz Péter

László Tibor Zoltán örömmel számolt be arról, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye kiemelkedik a településfásítási programból. A helyi önkormányzatok részéről különösen nagy lelkesedés kíséri ezt a vidékfejlesztési kezdeményezést, ami jó visszajelzés számunkra - tette hozzá. Óriási a fák iránti igény, ami azt jelzi, hogy a kormány szándéka és a települések igénye egyaránt a zöldítés, amelyet az elmúlt 30 év legnagyobb belterületi fásítási programja bizonyít. Magyarország kormánya 1,5 milliárd forintot szánt a programra, amelynek őszi és tavaszi üteme alatt 1350 településen, 36 ezer sorfát ültetünk el. Ezzel szépülnek a települések és erősödik az összetartozás, mert a fák megmaradása közös felelősség - zárta szavait László Tibor Zoltán.

A településfásítási eseményen részt vett Szemán Ákos polgármester, valamint Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője is.

(AM Sajtóiroda)