Nagy István kiemelte, jelenleg nem okoz közvetlen problémát Magyarországon az európai műtrágyagyártó kapacitások részleges leállása, hiába riogatja a gazdákat Bige László baloldali oligarcha. A miniszter hozzátette, a baloldali milliárdos kijelentéseivel ismét csak pánikot kelt és ezzel ismételten tovább akarja srófolni a műtrágya árát. A tárcavezető ezért felszólította Bige Lászlót arra, hogy hagyja abba a riogatást és piactorzító önös érdektől vezérelt cselekedeteit.

A miniszter arra is kitért, hogy a gazdálkodók már elvégezték az idei első kalászos fejtrágyázást és a következő munkafázisokhoz is elegendő műtrágyakészlet van az országban. Ezért is kiemelkedő, hogy a legfontosabb ügyet Magyarország számára kedvező módon rendezték el az uniós állam- és kormányfők versailles-i csúcstalálkozóján - tette hozzá. Nem lesznek szankciók, amelyek kiterjednének az olaj és a gáz területére, ez pedig növeli a földgázra épülő műtrágyagyártó kapacitások mielőbbi újraindításának lehetőségét.

Nagy István leszögezte, a gazdálkodók érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni a biztonságos hazai műtrágyaellátás érdekében. Az a fő feladatunk, hogy a magyar gazdákat és a magyar családokat megvédjük a gazdasági, ellátásbeli problémáktól – hangsúlyozta a tárcavezető.

 

(AM Sajtóiroda)