A Magyar Honvédség 2015 óta folyamatosan részt vesz a határvédelmi feladatokban, a tömeges méretű illegális migráció kezelésében. A katonák hat évvel ezelőtt alig három hónap alatt húzták fel - a déli határszakaszon mintegy 300 kilométer hosszúságban - az ideiglenes biztonsági határzárat, és azóta is aktívan vesznek részt az illegális határátlépőkkel szembeni intézkedések végrehajtásában. A Magyar Honvédség a rendőröket támogatja speciális képességeivel és technikai eszközeivel. A katonai erők létszáma ezen a területen jelenleg mintegy 500 fő, a feladat ellátását több mint 200 technikai eszköz segíti.

Benkő Tibor

December 15-én a Magyar Honvédség Röszke térségében a „Határozott Fellépés 2021” elnevezésű gyakorlaton demonstrálta az illegális migrációval kezelésével kapcsolatos eszközeit. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a gyakorlattal kapcsolatban úgy fogalmazott: Magyarország az Oszmán-Török Birodalom terjeszkedése idején már védte egyszer Európát, napjainkban pedig ugyanezt teszi. Európát körbevette a migrációs hullám, amely – ha nem kezelik időben - olyan veszélyeket rejt magában, ami komoly tragédiákhoz vezethet. „Magyarország békéjéért, biztonságáért a magyar kormány felelős, bárhogyan támadják egyes nyugat-európai politikusok az illegális bevándorlás megfékezéséért. Ennek a gyakorlatnak az a célja, hogy mindenki lássa: Magyarországon mind a Belügyminisztérium, mind a Magyar Honvédség kész és képes az ország védelmét, biztonságát szolgálni, hogy valóban meg tudjuk védeni az ország érdekeit, azt, amiért elődeink, őseink harcoltak, értékeinket, kultúránkat, nemzeti önállóságunkat” – mondta a honvédelmi tárca vezetője.

„Határozott Fellépés 2021” elnevezésű gyakorlat

A statikus bemutatón a tömeges méretű migráció kezelésébe bevont, illetve bevonható egyes felszerelési tárgyakat, valamint haditechnikai, szárazföldi és légi felderítő eszközöket láthatták a sajtó képviselői. Többek között bemutatták a multispektrális felderítő komplexumot - amely radar, videó és hőkamera rendszert egyesít, így támogatva a vizuális felderítést - a Skylark pilóta nélküli légijármű rendszert, valamint a Gidránok nappal és éjjel egyaránt használható kamerarendszerét.

A katonák a dinamikus gyakorlat során azt is bemutatták, hogy milyen eljárásrendeket alkalmaznak a tiltott határátlépések esetén. A szimulált kiképzési program részeként először azt demonstrálták, hogyan intézkednek a rendőrök és a katonák egy kisebb, békés migráns csoporttal szemben. A második bemutatón már egy agresszívabb csoport elleni intézkedés történt, amelybe az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár 2. rohamlövész osztaga is bekapcsolódott. A harmadik bemutató azt szemléltette, ahogy egy nagyobb létszámú migránscsoport határhoz közeledésekor riasztják a Magyar Honvédség tömegkezelési eljárásokra szakosodott CRC (Crowd Riot Control) századát, akik a rendőrökkel együtt gépjárművel, valamint egy Mi-17 helikopterrel érkeztek a helyszínre. Az eseményen - erődemonstrációs jelleggel - egy Mi-24-es harci helikopter is áthúzott.

Németh Szilárd

Németh Szilárd parlamenti államtitkár a gyakorlat után úgy fogalmazott: a demonstráció jól mutatta, milyen kiválóan működnek együtt a rendőrök és a katonák, azt, hogy képesek az országot megvédeni, és olyan nemzetközi szerződéseket, mint a schengeni egyezmény, a legmesszemenőkig betartani. „Fontos, hogy ezzel mindenki tisztában legyen, hiszen 2015-ben már megtapasztalhattuk, mit jelent a migrációs nyomás. A magyar emberek többsége többször kinyilvánította, hogy meg akarja védeni országát, a biztonságot, azt szeretné átadni gyermekeinek, amit szüleitől örökölt. Éppen ezért becsülik és tisztelik az önök munkáját” – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy elégedettségének adott hangot a gyakorlat kapcsán. Mint mondta: a rendőrök és a katonák mindent elkövetnek, hogy Magyarország területére senki ne léphessen be illegálisan. „A mai gyakorlat mindenki számára egyértelművé tette, hogy valóban készek vagyunk arra, hogy biztosítsuk azt a biztonságos, nyugodt környezetet a magyar embereknek, az ünnepek alatt is, amit megérdemelnek” –hangsúlyozta a Magyar Honvédség parancsnoka.

(honvedelem.hu)