A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a Kiváló Minőségű Élelmiszerek (KMÉ) védjegyrendszer kialakítása egy tudatos minőségi előrelépést jelent a korábbi szabályozáshoz képest. Hozzátette, hogy a fogyasztók a boltok polcai előtt a termékek kavalkádjában alig pár másodperc alatt hoznak döntéseket, így fontos, hogy könnyen felismerjék a számukra megfelelő, kimagasló minőségű termékeket. A minősítés a védjegyes termékek előállítói számára is előnyt jelent, hiszen a KMÉ hitelességet, elismerést, minőségi garanciát biztosít.

Dr. Felkai Beáta Olga elmondta, a szaloncukor alapvető leírását a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza, amelyet idén az iparági szereplőkkel együtt frissítettek – továbbra is a minőségi élelmiszer-előállítást állítva fókuszba. A KMÉ-s termékek jellemzése során az alapot a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozása jelenti, ám „emelve a tétet” – szigorúbb paraméterekkel. Ennek a szemléletnek köszönhetően versenyen azok pályázhattak szaloncukor termékeikkel, akik a gyártás során pl. kizárólag kakaóvajat tartalmazó csokoládéterméket használnak, színezésre csak színező élelmiszert és nem színezékeket alkalmaznak, vagy a zselés szaloncukorhoz csak gyümölcszselét használnak fel.

Fotó: Fekete István

A Kiváló Minőségű Élelmiszerek (KMÉ) védjegy népszerűsítése érdekében december 1-jén kampány indul, amely azt a célt szolgálja, hogy a fogyasztók és gyártók számára is vonzóvá és ismertté tegye a KMÉ védjegyet.

A verseny szervezői elmondták, hogy az Év Szaloncukra versenyen 157 szaloncukor közül választották ki a 16 kategória a győztesét. Az Év Szaloncukra 2024 címet a maklári Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukor nyerte el.

A további kategóriák helyezettjeiről itt olvashatnak: www.azevszaloncukra.hu

Fotó: Fekete István
(Am Sajtóiroda)