A Bel- és Igazságügyi Tanács ülésén a belügyminiszterek eszmecserét folytattak a schengeni térség általános helyzetéről, az uniós vízumpolitika jövőjéről, az új generációs Schengeni Információs Rendszer működésének megkezdéséről, illetve az EU informatikai rendszereinek összekapcsolásáról. 

A miniszterek áttekintették az Ukrajnában zajló háború biztonsági, illetve menekültügyi következményeit, ezt követően átfogó vitát folytattak a migráció kérdésköréről.  

Rétvári Bence hozzászólásában emlékeztetett arra, hogy “Magyarország továbbra is azt a világos álláspontot képviseli, amely szerint meg kell akadályozni a menedékjoggal visszaélni szándékozó személyek belépését az unió területére. 

Az illegális migráció visszaszorítása érdekében elengedhetetlen a szervezett bűnözői hálózatok felszámolása” - hangsúlyozta az államtitkár, aki azt is elmondta, hogy Magyarország 2015 óta 1,6 milliárd eurót költött az EU külső határainak védelmére, amelynek mindössze 1,2 százalékát térítette meg a Bizottság. Emlékeztetett rá, hogy Magyarország csupán a tavalyi év során közel 300 ezer illegális határátlépést akadályozott meg önerőből.

A miniszterhelyettes az ülést követően kijelentette: ma az embercsempészek uralják az európai migrációs politikát.

Hangsúlyozta: jelenleg nem az Európai Unió, hanem az embercsempészek döntik el, hogy ki lesz európai lakos, és ki nem. Akit ugyanis az embercsempészek a határokon át bejuttatnak az Európai Unió területére, azok európai lakosok lesznek. Az Európai Unió nem tudja megakadályozni az embercsempészek tevékenységét, mert nem védi meg a külső határokat - mondta.

Beszámolt arról is, hogy a Schengeni Információs Rendszer második generációja (SIS II) két napja kezdte meg működését. A rendszer használata a határvédelem szempontjai mellett a határon átnyúló, nemzetközi bűnözés elleni fellépés miatt is fontos, ugyanis a biometrikus azonosítók tagállamok közötti megosztása segítségével könnyebb lesz beazonosítani azokat az elkövetőket, akiket ismeretlen tettesként tartanak nyilván valamely országban.

(Belügyminisztérium)