A Településfásítási Programot az Országfásítási Program részeként 2020-ban hirdette meg az Agrárminisztérium. A kezdeményezés hármas célt szolgált: felhívni a figyelmet a fával borított területek növelésének szükségességére, és a vidékfejlesztési program ehhez rendelkezésre álló pályázataira; a kistelepülések zöldítésére és az ország környezeti állapotának javítására, valamint a helyi közösségek erősítésére.

Juniperus Parkerdészet, Kecskemét Fotó: Vermes Tibor

A Településfásítási Program harmadik ütemében ismét a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb, magyarországi települések igényelhettek fákat, melynek tavaszi faültetései a napokban zárultak. A rendelkezésre álló 10 000 db sorfából 2000 darabot április 20-ig ültettek el 95 településen, 8000 darabot pedig az őszi ültetési időszakban fognak kiszállítani a további 348 nyertes településeknek. Az államtitkár kiemelte, hogy a program országszerte komoly érdeklődést váltott ki. 2020 óta már 1800 eseményt regisztráltak a faültetésekhez kapcsolódóan.

Fotó: Vermes Tibor

A Program keretében eddig a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Juniperus Parkerdészetéből eddig 38.000 sorfát szállítottak ki 19 vármegyébe. 

A Juniperus Parkerdészetben a konténeres csemeték – amelyeket a nyertes pályázóknak kapnak -  6-7 évet nevelkednek – tájékoztatott Bekőné Polner Katalin a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetének erdészeti igazgatója, aki a program koordinációját végzi. Évente több 100.000 dísznövény kerül ki a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. parkerdészetéből, amibe beletartoznak a díszcserjék, örökzöldek, fák, amelyeket 3-tól 500.000 darabig értékesítenek. A Településfásítási Program települései a pozitív visszajelzések mellett többször vásárolnak is a pályázaton nyert fák mellé továbbiakat kiegészíteni a fasort vagy cserjékkel bővíteni a településfásítást. 

Juniperus Parkerdészet, Kecskemét Fotó: Vermes Tibor

Az államtitkár kijelentette, hogy a Településfásítási Program a rendszerváltozás óta eltelt időszak legnagyobb és legátfogóbb belterületi fásítási programjává nőtte ki magát. A tavaszi időszak ültetéseihez 2023. február-áprilisa között, míg az őszi időszak ültetéseihez augusztus-november között szállítják a fákat, amit a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosít. A program lebonyolítását az Országos Erdészeti Egyesület segíti.

Juniperus Parkerdészet, Kecskemét Fotó: Vermes Tibor

Zambó Péter felhívta még a figyelmet az Újszülöttek Erdeje Program fatelepítéseire, amelyek a jövő generációk egészséges környezetének megteremtését és az ország klímasemlegességi céljainak elérését egyaránt szolgálják.  Ennek keretében az állami erdőgazdaságok az adott megyében született gyerekek számával egyező csemetét ültetnek el évente, ami 6-700 hektár erdő gyarapodást eredményez országunkban – emelte ki az államtitkár.

Videó: Településfásítási Program III. ütem 

(AM Sajtóiroda)