A Magyar Nemzeti Park Igazgatóságokkal együttműködve az Agrárminisztérium 10. alkalommal hirdetette meg a Barlangok Hónapja programsorozatot, melynek köszönhetően az elmúlt évek során harmadával nőtt a hazai barlangok látogatottsága.  Idén a fővárosban a Pál-völgyi-, a Szemlő-hegyi, a Mátyás-hegyi- és a Budai Vár-barlang várja összevont, kedvezményes belépőjegyekkel és kivételes, más alkalommal nem látogatható helyszínekre tervezett túrákkal a látogatókat.

Ezen a hétvégén tárlatvezetéses sétákon ismerhetik meg az érdeklődők a Szemlő-hegyi-barlang történetét, megtudhatják hogyan fedezték fel a kutatók a ma ismert turista útvonalat, és a megszokottól eltérően az egykori felfedező bejáraton, az Örvény-folyosón keresztül hagyhatják el a barlangot. Vasárnap pedig Budapest földalatti virágoskertjeként elnevezett, különleges cseppkőképződmények keletkezéséről hallhatnak előadást a résztvevők. Az előadásokkal mellett a látogatók számára nem járható Budai barlangokról lesznek 3D filmvetítések.

Szakvezetéses túrával készülnek a Pál-völgyi barlangban is, mely több mint 30 km-es hosszúságával hazánk egyik leghosszabb összefüggő barlangrendszere. Hétvégente a budai termálkarszt kialakulását, valamint a város alatt húzódó barlangrendszerek felfedezésének és kutatásának történetét ismerhetik meg a kirándulók.

A vezetett séták mellett egészségügyi szempontból is hasznos felkeresni ezeket a védett természetvédelmi helyszíneket, ahol a mintegy 100%-os relatív páratartalom és az alacsony porkoncentráció kedvező élettani hatással van a légzőszervi betegségekkel élők számára. A Szemlő-hegyi-barlang csaknem 300 méteres kiépített szakasza utcai viseletben, akár babakocsival, akár kerekesszékkel is bárki számára látogatható.

 

Hazánk barlangjai az élettelen természeti értékeink közé tartoznak, azaz megújulni képtelenek, ezért az Agrárminisztérium fokozott figyelmet fordít állagmegóvásukra. A KEHOP (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) keretében mintegy 1, 5 milliárd forintot fordított az állam a magyarországi barlangok állagmegóvására.

(AM Sajtóiroda)