A felek bemutatták Magyarország és Thaiföld gazdasági helyzetét: 2021-ben a két ország közötti áruforgalom 657 millió dollárt tett ki, a Thaiföldről Magyarországra irányuló export pedig háromszorosa volt a magyar kivitelnek. A magyar társelnök arról biztosította partnerét, hogy Magyarország szorgalmazza az Európai Unió és Thaiföld közötti szabadkereskedelmi megállapodás (FTA), valamint a Partnerségi és Együttműködési Megállapodás (PCA) mielőbbi aláírását.

A találkozó keretében a társelnökök megvizsgálták és értékelték a június 15-ei szakértői ülésén beazonosított együttműködési területeket és az azokban elért eredményeket, különös tekintettel a kereskedelem és befektetések, a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, a tudomány és technológia, az oktatás, valamint a kultúra területére. 

 

dr. Baranyi András és Sarun Charoensuwan, KKM

A társelnökök megelégedettséggel fogadták, hogy a Magyarország Kormánya által biztosított Stipendium Hungaricum program keretében 2020/2021-es tanévben 81 jelentkezőből 36, a 2021/22-es tanévben 108 jelentkezőből 34 thaiföldi pályázó iratkozott be magyar felsőoktatási intézményekbe, míg a 2022/23-as tanévre már 145 hallgató adta be jelentkezését az ösztöndíjprogramra.

A felek üdvözölték, hogy dr. Karikó Katalin – megosztva két másik kutatóval – 2021-ben orvostudomány kategóriában elnyerte Thaiföld egyik legrangosabb állami kitüntetését, a Mahidol-díjat, melyet a díjazott személyesen vett át Maha Chakri Sirindhorn hercegnőtől a bangkoki Királyi Palotában, 2022. január 27-én. A thai fél háláját fejezte ki, hogy Magyarország összesen 500 ezer oltóanyagot ajánlott fel Thaiföld számára, és köszönetet mondott a magyar fél által adományozott Teqball-asztalokért, amelyek hivatalos átadójára a tervek szerint 2022. júliusban kerül majd sor. A Magyarország és Thaiföld közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 2023-ban esedékes 50. évfordulója alkalmából kulturális események sorozatával készül a két ország, amely már idén márciusban kezdetét vette egy, a két ország barátságát szimbolizáló emlékfa ültetésével és emléktábla avatásával Bangkokban.

 

(KKM)