Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter ünnepi beszédében hangsúlyozta, a magyar honvédelem napja olyan kiemelt esemény, amikor azokra emlékezünk, akik életüket és vérüket áldozták Magyarországért, a magyar emberek békéjéért és szabadságáért. „173 évvel ezelőtt, 1849. május 21-én, ezeben az órákban már a magyar trikolor lobogott Buda várában. Büszkén szállt a hír Görgei Artúr tábornok táborába. Jelezték, hogy Magyarország, a magyar emberek fővárosa ismét magyar kézben van. Rendkívül nagy jelentősége volt ennek a győzelemnek” – húzta alá. A honvédelmi miniszter azt is elmondta, a magyar nemzet, a magyar szabadság és függetlenség végig kíséri történelmünket. „Mindig voltak, vannak és kell, hogy legyenek a jövőben is példaképek a katonák számára, akiket követhetünk” – emelte ki. Hozzátette: a jeles nap hűen tükrözi a magyar katonák eszmeiségét. Hangsúlyozta: szükség van arra, hogy a katonák és valamennyi polgár elkötelezettek, elhivatottak legyenek a nemzet, az ország érdekében.

A honvédelmi miniszter emlékeztetett: 2016-ban azért dolgozták ki a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó erejeként képviselje Magyarországot. Ez a program biztosítja, hogy legyenek modern, korszerű haditechnikai eszközök, de azt is, hogy olyan emberek szolgáljanak a Magyar Honvédségben, akik fontosnak tartják hazájuk boldogulását, fejlődését. „Olyan katonákra van szükség, akik lojálisak, elkötelezettek az ország érdekében” - szögezte le. Benkő Tibor azt kérte: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a jelenben és a jövőben is legyenek példaképek a társadalomban, és úgy szolgálják a nemzetet, a béke fenntartását.

Benkő Tibor

Az ünnepi beszédet követően Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök kegyeleti imával emlékezett a budavári ostrom alatt elhunyt katonákra. Ezt követően a résztvevők koszorúzás mellett hajtottak fejet a hős honvédek emléke előtt. A rendezvény az Esztergomi rondellán folytatódott, ahol zászlófelvonást hajtottak végre a katonai hagyományőrzők ágyújának díszlövései kíséretében.

A magyar honvédelem napja alkalmából tartott megemlékezésen – mások mellett – részt vett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára, valamint dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja is.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Buda várának visszafoglalása mellett minden év május 21-én kegyelettel emlékezik Görgei Artúr tábornokra is. A dátum legnagyobb győzelmének és egyben halálának évfordulója is. A honvédtábornok 1916-ban, szintén ezen a napon hunyt el. A Fiumei úti sírkertben tartott megemlékezésen Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka mondott beszédet. „Egy olyan sír előtt állunk, amely a magyar hadtörténelem egyik legsikeresebb hadvezérének végső nyughelye. Visszatekintve katonai életútjára, a századostól a vezérőrnagyig alig másfél év alatt befutott karrierjére, magyar katonaként, parancsnokként csakis elismeréssel tekinthetek rá. Pontosan tudta, mit, mikor és hogyan cselekedjen” – hangsúlyozta.

A megemlékezés a takarodó hangjaival zárult.

(honvedelem.hu)