Rétvári Bence emlékeztetett, a múlt év végén volt a parlamenti vitája az idegenrendészeti jogszabályok szigorításának, az új törvény január elsején lépett hatályba, de alkalmazni március elsejétől kell. A jogszabály célja, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek Magyarországra, így "minden kiskaput bezártak", amelyet a 16 évvel ezelőtti szabályozás lehetővé tett, és egységes jogszabályt alkottak - jelentette ki az államtitkár.

Az új szabályozásra a fokozódó migrációs nyomás miatt volt szükség, 2015 óta ugyanis évről évre sok százezer ember próbál Európába jutni. Magyarország viszont egyértelművé tette, hogy megvédi a magyar emberek érdekeit és az unió külső határait.

Rétvári Bence ismertette az új törvény legfontosabb elemeit. E szerint minden magyar munkahely elsősorban a magyar embereket illeti meg, harmadik országbeli állampolgár csak akkor végezhet munkát Magyarországon, ha az adott állásra magyar munkaerőt nem találtak. Ezért minden esetében lefolytat a kormányhivatal egy komoly foglalkozáspolitikai vizsgálatot arra vonatkozóan, hogy az adott álláshely magyar emberrel biztosan nem tölthető-e be. Ebből kifolyólag csak annyian jöhetnek Magyarországra harmadik országból, ahány betöltetlen álláshely van, és van egy úgynevezett negatív foglalkoztatási lista, amely azokat a munkaköröket tartalmazza, amelyekre tilos harmadik országbeli munkavállalókat behozni.

Fotó: MTI

A munkahely megszűnése esetén hat napon belül el kell hagynia az országot a munkavállalónak, a munkáltatónak pedig ezt elő kell segítenie. Amennyiben utóbbi ezt nem teszi, akkor alkalmanként ötmillió forintos bírsággal sújtható. Megszűnt a családegyesítés lehetősége is, családtagok ugyanis már nem csatlakozhatnak a Magyarországra érkező harmadik országbeli munkavállalókhoz. A törvény kimondja továbbá, hogy semmilyen harmadik országbeli állampolgár számára nem alapjog a Magyarország területén tartózkodás. A tartózkodási engedély időtartama nem lehet határozatlan idejű, minden engedély kizárólag határozott időtartamra vonatkozik, és nincs automatikusan meghosszabbítható jogcím. Egy ember csak egyféle jogcímen tartózkodhat az országban, továbbá megszűnt az egyéb jogcím és a letelepedett státusz. Ha valaki nem tartja be a törvényeket, akkor azonnali hatállyal el kell hagynia az országot - ismertette az államtitkár.

(kormany.hu)