Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) három évvel ezelőtt egy olyan szakképzés létrehozását tűzte ki célul, amely versenyképes képzést biztosít, elhivatottságra nevel és vonzó a tehetséges fiatalok számára; az utóbbi évek eredményei visszaigazolták, hogy az új szakképzési stratégia működik - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Euroskills Graz 2021 versenyen Magyarországot képviselő fiatalok és az őket felkészítők elismerése alkalmából rendezett eseményen kedden Budapesten.

A miniszter felidézte, egy hónappal ezelőtt Grazban rendezték a Szakmák Európa Bajnokságát, ahol 31 ország közel 400 tehetsége mérte össze szakmai tudását 38 különböző szakmában.

Magyarországot 21 szakmában 26 versenyző képviselte, akik rendkívül eredményesen szerepeltek, ugyanis a magyar résztvevők 5 aranyérmmel, 4 ezüstérmmel, 3 bronzérmmel és 7 kiválósági éremmel tértek haza - ismertette a miniszter, aki szerint már önmagában a versenyre való készülés, a válogatóversenyeken való megfelelés is komoly teljesítményt igényelt.

Palkovics László arra is rámutatott, hogy a magyar versenyzőket több szakmában is díjazták, van közöttük kertépítő, szépségápoló, épületasztalos, webfejlesztő, informatikai rendszerüzemeltető, bútorasztalos, festő, fodrász, grafikus, virágkötő, víz-, gáz- és fűtésszerelő, de idetartozik a mechatronika és az ipari robotika területe is.

A miniszter emlékeztetett, Magyarországot 2018-ban érte a megtiszteltetés, hogy első közép-kelet-európai országként adjon otthont a Szakmák Európa-bajnokságának.

A rendezvény végén a díjazottak Palkovics Lászlótól és Pölöskei Gábornétól, az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkárától vehették át az okleveleiket.

Az ITM azt közölte az MTI-vel, hogy a minisztérium a 19 érmes versenyzőnek bruttó 29 millió forintot ajánl fel eredményük elismeréseként.

 

(MTI)