Az államtitkár emlékeztetett, az Agrárminisztérium 2019-ben tűzte ki elsődleges célként az ország fával borított területének növelését és indította útjára az Országfásítási Programot, majd ennek keretében a Településfásítási Programot.

Kiemelte, a Vidékfejlesztési Program keretében azóta több mint 42 ezer hektár új erdő létesítésére nyújtottak be igényt a gazdák. A rendszerváltozás óta eltelt eddigi teljes időszakban 200 ezer hektár új erdőt telepítettek a magántulajdonosok. Szintén a zöldítés a célja a Településfásítási Programnak, melynek során két év alatt összesen 1350 település jutott hozzá 36 ezer sorfához, amelyeket utak mellé, játszóterekre, iskolaudvarokba ültettek el szerte az országban. Az állami erdőgazdaságok pedig eddig mintegy 680 hektár új erdőt hoztak létre a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében - tette hozzá az államtitkár.

Zambó Péter elmondta, az erdei fa- és cserjefajokkal borított területek nagysága meghaladja a kétmillió háromszázhatvanháromezer hektárt, az ország területének 25,4%-át. Ezen belül a legnagyobb részt az erdők képviselik, közel kétmillió kétszázezer hektárt, amely 2,3%-os növekedést jelent.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy minden megyében – mint ahogy itt Zalában is – kialakításra kerül az újszülöttek erdeje, amely a kormányzatnak azt a vállalását teljesíti, hogy 2030-ig évente minden születendő gyermek után elültetésre kerüljön legalább 10 fa. A 2020-21-es ültetési szezonban így több mint egymillió egyszázezer fa elültetésére került sor- emelte ki.

Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a 2,71 hektáros mintaerdősítés keretében 23 ezer darab kocsányos tölgy csemetét, gyertyán csemetét, hegyi juhar csemetét, valamint vadgyümölcsöket ültettek el.

(AM Sajtóiroda )