Az óvodákban hétfőtől rendkívüli szünet várható egészen április 7-éig. Az általános iskolák ismét a tantermen kívüli digitális munkarendre állnak át; a tavaszi szünetet követő első tanítási napon, április 7-én tervezzük hagyományos, jelenléti munkarendben újraindítani az oktatást.

Ha valakinek a munkája nem teszi lehetővé, hogy otthon maradjon gyermekével, vagy nem tud gondoskodni a gyermekfelügyeletről, akkor a kormány március 8-tól is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet.

A középiskolák esetében alapvetően nincs szükség változtatásra, ugyanis már november 11. óta tantermen kívüli digitális munkarendben működnek.

Az egyéni és kiscsoportos felkészítés az érettségire és a szakmai vizsgákra a biztonsági előírások betartásával változatlanul folytatható. Ez fontos a középfokú tanulmányok lezárása, a továbbtanulás szempontjából.

Mivel tartanak a középfokú felvételi vizsgák, ezek lezárását lehetővé tesszük. Javasolt ugyanakkor az online térbe terelni a szóbeli meghallgatásokat, azoknak a felvételizőknek pedig, akik esetleg megfertőződnek vagy karanténba kerülnek, lehet pótidőpontot adni.

A kollégiumok működése nem változik: fő szabály szerint a köznevelési kollégiumok nem biztosítanak lakhatást. Ez alól kivételt tehetnek az érettségizők esetében, valamint azoknál, akiknek a körülményei méltányosságból indokolják – közölte Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

A pedagógiai szakszolgálati intézmények és az utazó gyógypedagógusi, utazó konduktori hálózatok tevékenységüket elsősorban a személyes találkozást helyettesítő, a helyi viszonyokhoz igazodó alternatív technikák alkalmazásával valósítják meg.

A versenyszerűen sportolóknak a sporttevékenységükre való figyelemmel speciális szolgáltatásokat nyújtó, jóváhagyott kollégiumi nevelési programmal rendelkező intézmény a sportfoglalkozásokat, edzéseket legfeljebb tízfős csoportokban megtarthatja, a sportkollégiumi elhelyezést és étkeztetést legfeljebb tízfős csoportokban biztosíthatja.

A középfokú iskolák által az általános felvételi eljárás során szervezett, már meghirdetett szóbeli vizsgák megtarthatók, továbbá természetesen digitális formában is megszervezhetők. Amennyiben egy szóbeliző igazoltan fertőzött, vagy karanténba kerül és kérelmezi, a vizsgát szervező intézmény pótnapot szervez legkésőbb március 19-ig, majd ezt követően, március 22-ig hozza nyilvánosságra a jelentkezők felvételi jegyzékét. A tanulói adatlapokat 2021. március 23-24-én lehet még módosítani, a módosító adatlapot pedig március 25-ig küldik meg az Oktatási Hivatalnak.

(kormany.hu)