A szervezet gazdasági előrejelzése 2021-re 4,6 százalékos, míg 2022-re ennél erőteljesebb, 5 százalékos gazdasági növekedést vár.

Az átfogó fiskális ösztönző csomag, mely bértámogatásokat, lakhatási támogatásokat és munkahely-megőrző intézkedéseket is tartalmaz, tovább erősítheti a gazdaság helyreállítását – rögzíti a dokumentum. Emellett a beruházások és az exportteljesítmény erőteljes emelkedését és a munkanélküliség további csökkenését prognosztizálja 2021-re a szervezet. Az OECD várakozásai szerint 2022-ben a beruházások és a fogyasztás is dinamikusan növekedhet, míg a munkanélküliség a válság előtti szintre csökkenhet vissza. A kiadvány 2021-re 7,5 százalékos, 2022-re pedig 5,9 százalékos költségvetési hiányt feltételez.

Az előrejelzés visegrádi országokat érintő fejezetei alapján a dokumentum szerint az idei év vonatkozásában Magyarország gazdasági talpra állása lehet a legerőteljesebb.

Fotó: PM

A világgazdaság egészére nézve az OECD 2021-re 5,8 százalékos, míg 2022-re némileg enyhébb 4,4 százalékos GDP növekedést valószínűsít, az OECD tagországok vonatkozásában ennél alacsonyabb, 5,3 százalékos és 3,8 százalékos emelkedést vár a szervezet.

(Pénzügyminisztérium)