A virtuálisan bemutatott, általában kétévenként készülő tanulmányában az OECD átfogó képet fest a magyar gazdaság aktuális kihívásairól és ajánlásokat fogalmaz meg a gazdaságpolitika számára. Az infláció kezelésére a Magyar Nemzeti Banknak az alapkamat fokozatos emelését javasolja a Szervezet, míg a digitalizáció vonatkozásában a kormányzati szolgáltatások online elérésének további szélesítését és az e-kormányzati szolgáltatások külföldi illetőségű vállalatokra történő kiterjesztését ajánlják. Ez történetesen megegyezik azokkal az új intézkedésekkel, amelyeket a Nemzeti Versenyképességi Tanács tegnap javasolt a kormánynak. A Szervezet – a kormány álláspontjával összhangban - a termelékenység fokozásának fontos mozgatórugójaként jelöli meg a munkaerő képzettségének és a mobilitásának javítását, valamint a munkaerőpiaci integráció további növelését. Javasolja a bölcsődei férőhelyek számának folytatólagos növelését, hogy a kismamák könnyebben, rugalmasabban térhessenek vissza a munkaerőpiacra, amennyiben ez a szándékuk – ez ugyancsak harmonizál a kormány elképzeléseivel.

Az ajánlások túlnyomó többségét hasznosnak és megvalósíthatónak ítéli meg a kormány, csupán néhány esetben különbözik a megítélésünk, így például nem illeszkedik a kormány gazdaságpolitikai filozófiájába az ingatlanadó növelése vagy például az egységes ÁFA kulcs megvalósítása.

A gazdasági növekedés tekintetében az OECD ez évi előrejelzése egyelőre elmarad más nemzetközi szervezetek és pénzintézetek előrejelzéseitől. Az OECD ezúttal 4,6%-os magyar GDP-növekedést jelez 2021-re, ezzel szemben az Európai Bizottság 6,3%-os, a Nemzetközi Valutaalap 6,2%-os, a Világbank pedig 6%-os növekedést vetít előre a magyar gazdaság vonatkozásában. Ennek oka, hogy az OECD a Gazdasági Kilátások kiadványának június eleji megjelentetése óta még nem frissítette az előrejelzését, és ez az országtanulmány lezárásáig sem történt meg. A bemutató során az OECD nem vitatta, hogy ez az előrejelzése immár idejétmúlt, és ennél magasabb dinamikára lehet számítani. Ugyanakkor a 2022-es 5% feletti előrejelzése nagyságrendileg egybevág a Kormány, az IMF és az EU Bizottság előrejelzésével is.

(Pénzügyminisztérium)