Az Európai Unió "migránsgettók" létrehozására akarja kötelezni Magyarországot, arra, hogy évente akár több tízezer migránst fogadjon be - mondta Orbán Viktor. Hangsúlyozta: a kormánynak nem áll szándékában végrehajtani ilyen intézkedést. Kijelentette: ez olyan döntés, "amely elveszi tőlünk a saját országunkat". A döntés mögött a Soros-hálózat állhat, amelynek élén "őrségváltás történt", az új generáció pedig politikailag aktívabb - mondta a miniszterelnök, utalva arra, hogy Soros György átadta NGO-hálózatának irányítását a fiának.

Kijelentette: a migráció kezelésére európai léptékben is megvalósítható lenne az általunk bevezetett, külső hotspotokon alapuló rendszer. Ennek értelmében a kérelmeket nem az unió területén kell benyújtani, hanem azon kívül, az Európai Unióba pedig csak az léphet be, akinek a kérelmét kedvezően bírálták el.

A kormányfő a Brüsszelből sugárzott rádióinterjúban azt mondta: a bizottság a költségvetés hétéves időszakának a felénél bejelentette, hogy elfogyott a pénz, és most arra kéri a tagállamokat, hogy eurómilliárdokat fizessenek be még pluszban ahhoz képest, amit egyébként előír a költségvetés.

A bizottság adna hozzávetőleg 50 milliárd eurót Ukrajnának, holott azt sem lehet tudni, hogy az eddig Ukrajnának odaadott mintegy 70 milliárd euró mire ment el, és miért nem volt elég. A bizottság most még 18 vagy 19 milliárd eurós hozzájárulást kér a Covid-járvány hatásainak leküzdése érdekében megalkotott újraindítási alap megnövekedett kamatterhéhez is, úgy, hogy ebből az alapból a magyarok és a lengyelek egy fillért sem kaptak. Van továbbá egy nagyobb összeg, amit a migránsok Európába érkezésének elősegítése érdekében különít el a bizottság, és kérnek maguknak néhány milliárd eurót, hogy megemeljék a fizetésüket, miközben azt követelik Magyarországtól, hogy törölje el a rezsicsökkentést.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Elmondta: attól tart, hogy Ukrajnának adták a pénzünket, "egy olyan háborúra, aminek meg sem kellett volna történnie". Egy dolog világos: mi, magyarok, nem tudjuk elfogadni, hogy a rezsicsökkentést megszüntessék Magyarországon, nem adunk pénzt arra, hogy itt a bürokraták fizetését megemeljék, nem adunk addig több pénzt Ukrajnának, amíg meg nem mondják, hogy hova lett az a 70 milliárd, amit korában adtunk, és teljesen nevetségesnek, abszurdnak, lehetetlennek tartjuk azt a kérést, hogy adjunk oda egy egy olyan hitelhez kamatnövekmény céljából plusz pénzt, amelyikből a nekünk járó összeget soha nem kaptuk meg - fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor úgy látja, szinte semmi esély nincs arra, hogy az uniós tagállamok vezetői elfogadják az Európai Bizottság költségvetés-módosításra tett javaslatait, egyezség hiányában egy hosszú harc indul, az Európai Bizottság újabb javaslatot készít, és "egyenként próbálják majd kivásárolni a tagállamok szavazatait".

(kormany.hu)