Kevés olyan szakma van, melynek ünnepi közgyűlésén, gondolatban végigtekinthetek Gyergyótól-Lendváig, Eperjestől-Temesvárig, végig a magyarlakta vidékeken - mondta köszöntőjében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 151. vándorgyűlésének nyitónapján, Bugacon.

A miniszterelnök-helyettes köszöntőjében hangsúlyozta: az erdésztársadalom képviselői - kiemelten az erdőgazdaságok - komoly részt vállaltak a jövő hónapban megnyíló vadászati világkiállítás előkészítésében is.
A színes programsorozat garancia arra, hogy az esemény valóban emlékezetes legyen. A kiállítás dicsőségét és üzenetét a most létrehozott emlékhelyek és telepített emlékerdők fogják hirdetni. Két hét múlva hazánk ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak is. Köszönet az erdőgazdaságoknak, amelyek ennek tiszteletére huszonegy emlékkeresztet állítanak fel a magyar erdőkben. E keresztek keresztény civilizációnk védelmére és nemzeti összetartozásunkra fognak emlékeztetni bennünket emberöltőkön át - fogalmazott Semjén Zsolt, aki úgy vélekedett: a mai kor erdészei összetett, sokszor eltérő igényrendszer szolgálatában állnak. Hozzátette: a közcélú erdőgazdálkodásban, a turisztikai fejlesztésekben - benne a történelmi, kulturális, egyházi emlékhelyek gondozásával - a szűkebb pátriájuk valódi házigazdáiként jelenhetnek meg az egész társadalom előtt.

Fotó: Pelsőczy Csaba

 Nagy István agrárminiszter kiemelte, a vándorgyűlésen megjelentek száma hűen tükrözi, hogy a közel négyezer tagot számláló egyesület példaértékűen fogja össze a Kárpát-medencei erdésztársadalmat, az ország és a magyar családok jövője fölött őrködő erdészeket.
Megújuló természeti erőforrásaink, köztük az erdők állapota döntően meghatározza, milyen lesz gyermekeink, unokáink jövője Magyarországon, hogy milyen életminőséget nyújt majd a Kárpát-medence az itt élőknek - mondta Nagy István, aki hozzátette: a klímaváltozás elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszköze az erdők védelme, gyarapítása.
Kiemelte: a társadalom egyre inkább megbecsüli az erdészek munkáját annak köszönhetően, hogy rengeteg ember túrázik, fut, kerékpározik, sportol a jól karbantartott magyar erdőkben. Hangsúlyozta: csak a fővárosi parkerdőkben évente mintegy 10-15 millió látogatási alkalmat becsültek.
A miniszter köszönetet mondott azért, hogy az OEE kiemelt szerepet vállalt az ország- és településfásítási programban. Kiemelte: jelenleg az egykori Alföld fásítási programhoz hasonlítható erdőtelepítés zajlik, melynek köszönhetően Magyarország fával borított területeinek aránya 27 százalékra emelkedik. Amit most csinálunk, arra száz év múlva már történelemként fognak emlékezni és az akkori nemzedékeknek a jólétét és élhetőséget tudjuk biztosítani ezzel a munkával - fogalmazott Nagy István.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A vándorgyűlés résztvevőit köszöntötte Kovács Zoltán, a 2021-es "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, aki kiemelte: az ország legrégebbi szakmai és civil szervezetének, a magyar erdészeti egyesületnek is lesz alkalma megmutatnia magát a világkiállításon. Tizenkilenc konferencianap is lesz a világkiállítás idején, amelyből öt nap lesz az 1971-re emlékező, magyar inspirációjú vadászati és vadgazdálkodási konferencia, ahol mindenki meg tudja mutatni a tudását, azt a hagyományt, amelyet hordoz az erdészeti szakma - mondta Kovács Zoltán.
Az 1866-ban alapított OEE az ország legrégebbi és legnagyobb szakmai civil szervezetei közé tartozik. A minden évben megrendezett vándorgyűlései a másfél évszázad során csak a háborús években maradtak el. Az idei kétnapos rendezvényre a tagság Kecskeméten és Bugacon gyűlt össze.

(MTI)